STA, 29. 6. 2012

Predstava Mignone za uvod v 15. Ano Desetnico

S predstavo Mignone v izvedbi ruskega gledališča Mr Pejo's wandering dolls se je 28. junija ob 22. uri na Kongresnem trgu začel 15. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica. Festival bo do 8. julija potekal v desetih slovenskih mestih, nastopilo pa bo okoli 30 skupin, ki bodo predstavile prerez uličnega ustvarjanja od Mehike do Japonske.
:
:
foto Arhiv Gledališča Ane Monro
foto Arhiv Gledališča Ane Monro
foto Arhiv Gledališča Ane Monro

Letošnja uvodna predstava Mignone prinaša zgodbo o dekletu, čudnem in odbijajočem bitju, ki živi v svojemu odmaknjenem in samotnem svetu. Umetniška vodja skupine Anna Shishkina je na nedavni novinarski konferenci dejala, da je predstava z maskami sicer bolj tradicionalna, a polna interakcije in improvizacije. Sicer pa bo na ljubljanskih ulicah pestro že od 17. ure naprej.

Ana Desetnica se ob jubileju vrača k izvoru, ko so se predstave dogajale nenapovedano in so festivalsko dogajanje krojila predvsem naključna srečanja in številna presenečenja. Za eno takih bodo na primer poskrbeli člani številčne belgijske ekipe Bij' De Vieze Gasten, ki bodo priredili veliko poulično zabavo.

V Mariboru bo Ana Desetnica od 2. julija potekala v sklopu festivala Lent in z navezavo na projekt EPK Živa dvorišča, ki v skladu s konceptom Ane Desetnice s pomočjo raznih dogodkov razkriva skrita prizorišča v mestu. Mariborski del prinaša tudi srečanje East West Opening Doors, ki je namenjeno druženju med ustvarjalci in programskimi selektorji priznanih gledaliških festivalov z vsega sveta.

Poleg v Ljubljani in Mariboru bo Ana Desetnica gostovala še v Kamniku, Celju, Novi Gorici, Šoštanju, Rušah, Cerknem, Murski Soboti in na Ravnah na Koroškem.

Ana Desetnica, Ana Monro