STA, 8. 2. 2022

Recital Prešernove poezije letos preko radijskih valov

Na Tretjem programu Radia Slovenija - programu Ars bo opoldne mogoče prisluhniti recitalu Prešernove poezije, ki ga pripravlja Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS). Poezijo v interpretaciji dramskih igralk in igralcev bodo v živo prenašali iz studia Radia Slovenija, studia Radia Maribor in s Trga Evrope v stari oz. Novi Gorici.
:
:

Foto: Arhiv ZDUS

Tradicionalni recital Prešernove poezije so v preteklih letih na Tretjem programu - programu Ars prenašali z ljubljanskega Prešernovega trga, tokrat pa so se igralke in igralci, člani ZDUS, zaradi epidemioloških ukrepov s trgov slovenskih mest preselili v radijski studio. Prešernovi verzi bodo letos odzvanjali v stari Ljubljani, Mariboru, mestnem središču Celja, Novem mestu, Kranju, središču Kopra, Novi Gorici in Prešernovi rojstni vasi Vrbi na Gorenjskem.

"Po tisoče korakih smo tako še vedno tam, kjer smo bili. Na začetku. V negibni točki časa, iz katere umrli živim ljubeče oznanjajo, da je življenje veliko več kot zgolj obstajati, da je čudež, ki zahteva užitje biti in vsega igrivega v iskreni, zaupljivi neposrednosti odnosa z drugim. Da stremeti za lepoto, ki jo vsak od nas nosi v sebi, naseljuje prav ta prostor biti tu, kjer ni ničesar, česar živi nimamo in razblinja slepoto za sveto. Pri tem opominja, da kar nam uhaja z jezika, izvira v notranjosti in zrcali neponarejeno podobo pobeglega jeziku in misli. Da je ob odprtem srcu vse okoli nas, živeče in neživo, vselej dosegljivo, izrazno pristno, vredno posvečene nege in časa," so besede predsednika ZDUS Borisa Mihalja navedli v sporočilu za javnost.

V režiji Alena Jelena bo recital povezovala Maja Moll, dogodek pa bo z izbrano glasbo spremljal saksofonist, aranžer, skladatelj in fizik Lenart Krečič, član Big Banda RTV Slovenija. Uro in pol dolg recital bo uvedla Zdravljica, ki jo bo na začetku interpretiral Aleš Valič, ob koncu recitala pa Tone Gogala.

Prireditev se je pred šestintridesetimi leti začela kot protest, kot delček borbe za slovensko kulturno avtonomijo v okviru nekdanje skupne države. Nastala je kot odgovor in protest zoper namene politikov, da na območju nekdanje skupne države naredijo eno kulturno ministrstvo ter s tem zmanjšajo moč slovenske besede in slovenske državotvorne drže.

Letošnji recital bo potekal v sodelovanju z GO! 2025 Nova Gorica - Gorica, Evropsko prestolnico kulture. Pri prenosu se bodo pridružile mestne občine in zavodi za turizem Ljubljana, Maribor, Koper, Novo mesto, Kranj, Celje ter Zavod za turizem in kulturo Žirovnica.

ZDUS, Prešernov dan