STA, 23. 5. 2011

V petek se je zaključil festival glasbenega gledališča Choregie

S koncertom Perspektiva vzhod zasedbe Carmina Slovenica pod vodstvom dirigentke Karmine Šilec se je v petek v mariborski Unionski dvorani zaključila druga izdaja festivala glasbenega gledališča Choregie aka Choregie. Festival, ki je lani prvič postregel z novo platformo sodobne glasbene umetnosti, je bil letos osredotočen na glasbo preteklega časa.
:
:


Zaključna predstava Perspektiva vzhod je nastala v sodelovanju Šilčeve s tolkalistom Ninom Mureškičem in flavtistko Nadjo Stegne. V njej je združen izredno širok razpon glasbene izraznosti, tako kot so raznolike kulture na azijskih tleh. Predstava je tako prinašala glasbo Balija, Kitajske, Japonske, Malezije, Bornea, Indije, Gruzije, Koreje in drugih dežel.

Nekatere skladbe v programu se izogibajo melodijam in prinašajo vibracije zvokov in njihovih delnih tonov, druge so repetitivno monotone, nekatere so zelo bogate v neverjetno zapletenih ritmičnih vzorcih, druge preprosto zabavne. Predvsem pa so po besedah avtorice glasovna in vokalna meditacija ter pomenijo odkrivanje duha azijskih kultur v zvoku.

Festival je pripravilo novoglasbeno gledališče Choregie, ki je pod idejnim in umetniškim vodstvom Šilčeve začelo delovati v začetku lanskega leta. V slovenski prostor uvaja novo umetniško platformo, temelječo na kombinaciji glasbe, giba, igre in drugih odrskih elementov. Letošnji program je bil osredotočen na glasbo iz preteklosti, ki je tesno povezana z umetnostjo sodobnega časa.

Festival se je začel v torek s projektom Prošnja za besede v izvedbi zbora Carmina Slovenica. Projekt je bil posvečen skladatelju Lojzetu Lebiču, v njem pa so se ustvarjalci ukvarjali s glasbo in poezijo slovenskih avtorjev iz 20. stoletja.

Vse do petka so se zvrstili še koncerti Miracles ansambla Kebataola z glasbo iz srednjega veka, Vzporedni svetovi Marjana Šijanca z elektroakustično in računalniško glasbo ter renesančni projekt Od daleč z Vaskom Atanasovskim. Hkrati so predstavili stvaritve s prvega mednarodnega tekmovanja novoglasbenega gledališče Choregie, ki so ga izvedli na začetku letošnjega leta.