STA, 29. 4. 2013

Predstava Gospoda Glembajevi nagrajena v Splitu

Predstava ljubljanske Drame Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže v režiji Ivice Buljana je na 23. festivalu hrvaške drame in avtorskega gledališča Marulićevi dnevi v HNK Split prejela nagrado občinstva za najboljšo predstavo. Obenem je Nataša Barbara Gračner za vlogo baronice prejela nagrado strokovne žirije.
:
:
Na fotografiji: Aljaž Jovanović, Ivo Ban, Matjaž Tribušon, Jernej Gašperin, Tina Vrbnjak, Nataša Barbara Gračner, Uroš Fürst, Marko Mandić / Foto Peter Uhan
Na fotografiji: Marko Mandić in Nataša Barbara Gračner / Foto Arhiv SNG Drama Ljubljana
Na fotografiji: Jernej Gašperin, Matjaž Tribušon, Ivo Ban, Benjamin Krnetić, Nataša Barbara Gračner, Jose / Foto Peter Uhan
Na fotografiji: Tina Vrbnjak / foto Peter Uhan
Na fotografiji: Tina Vrbnjak in Marko Mandić / foto Peter Uhan
Na fotografiji: Tina Vrbnjak in Marko Mandić / foto Peter Uhan

Občinstvo Marulićevih dnevov je predstavam podeljevalo ocene od ena do pet. Uprizoritev Gospoda Glemajevi je prejela končno oceno 4,8, medtem ko je bila skupna povprečna ocena vseh desetih tekmovalnih predstav 4,29, so sporočili iz SNG Drama Ljubljana.

Drama Gospoda Glembajevi je postavljena v čas Avstro-Ogrske monarhije, ko se protagonist Leone Glembaj (Marko Mandić) po 11 letih "bega pred glembajevskim prekletstvom" vrne v očetovo hišo. S pojavom Leoneja na površje privrejo vsa zamolčana vprašanja o družinski krivdi in krivicah.

V predstavi poleg Gračnerjeve in Mandiča v glavnih vlogah članov družine Glembaj nastopajo še Ivo Ban, Veronika Drolc, Matjaž Tribušon in Aljaž Jovanović. Gračnerjeva je za vlogo baronice Castelli-Glembaj lani prejela tudi nagrado za igro na Borštnikovem srečanju ter Severjevo nagrado.

Strokovna žirija festivala, ki je potekal med 21 in 28. aprilom, je podelila več nagrad, poimenovanih marul. Nagrado za sodobno dramsko besedilo je prejel Mate Matišić za dramo Žena bez tijela (Žena brez telesa), nagrado za režijo pa Anica Tomić za predstavo Leda Miroslava Krleže. Uprizoritev, ki je nastala v koprodukciji Zagrebškega gledališča mladih, Festivala Kotor Art in Kraljevskega gledališča Zetski dom Cetinje, je bila ocenjena za najboljšo predstavo v celoti, piše na festivalski spletni strani.

SNG Drama Ljubljana, Marulićevi dnevi, Nataša Barbara Gračner

Povezani dogodki

SNG Drama Ljubljana, 24. 4. 2013
Gospoda Glembajevi na 23. Marulićevih dnevih