JSKD, 18. 5. 2016

Pred vrati so Vizije, festival mladinske kulture

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) bo tudi letos poskrbel, da bo Nova Gorica te pozno majske dni postala mesto mladih. Konec tedna, od petka, 20. 5. 2016, do nedelje, 22. 5. 2016, bo namreč tam potekal tridnevni festival mladinske kulture Vizije 2016, ko se bo na odrih in s fotografsko razstavo predstavilo približno 150 mladih iz različnih delov Slovenije.

Vizije 2016 / Foto: Arhiv JSKD

Nastope in vizije vseh udeležencev festivala bo ocenila strokovna žirija v sestavi glasbeni urednik in radijski voditelj na Valu 202 Andrej Karoli (predsednik žirije), igralka, šansonjerka in voditeljica Lara Jankovič ter dramaturg in igralec Anže Virant.

Vizije, festival mladinske kulture je že tradicionalno srečanje najboljših mladinskih gledaliških in rock skupin Slovenije ter zamejstva, ki se mu zadnja leta pridružujejo najboljše mladinske lutkovne skupine in izstopajoči mladi fotografi. V petek in soboto si bo moč na treh lokacijah v Novi Gorici (SNG Nova Gorica, Kulturni dom Nova Gorica, Kulturni center Mostovna) ogledati šest gledaliških in tri lutkovne predstave, prisluhniti šestim mladim rock zasedbam in obiskati razstavo trinajstih mladih fotografov, v nedeljo pa se bodo ustvarjalci – teh bo letos približno 150 – udeležili ustvarjalnih delavnic z različnih umetniških področij.

Festival bodo slavnostno otvorili v petek, 20. 5. 2016, ob 19.30, v SNG Nova Gorica z avtorsko predstavo Generacije, odrsko uprizoritvijo novonastalega Inštituta za boljše čase. Pred tem bo ob 19.00 uri v Rotundi, SNG Nova Gorica, potekala otvoritev Fotovizij. Na razstavi Fotovizije – Preživetje se bo z več kot 60 deli predstavilo 13 izbranih mladih fotografov.

Strokovna žirija bo najboljšim v nedeljo, 22. 5. 2016, ob 15.00, v SNG Nova Gorica podelila priznanja in nagrade - vizionarje. Dobitniki vizionarja za najboljšo gledališko in lutkovno predstavo bodo dobili možnost brezplačne udeležbe na različnih poletnih gledaliških in lutkovnih delavnicah, najboljša gledališka predstava v celoti pa se bo uvrstila še v spremljevalni program 55. Linhartovega srečanja, festivala gledaliških skupin Slovenije, ki bo potekal konec septembra v Postojni. Najboljši rock skupini bo JSKD omogočil snemanje videospota.

Letošnji festival Vizije ima za nalogo predstaviti, izbrati in nagraditi najboljše mlade ustvarjalce s področja gledališča, lutk, rock glasbe in fotografije v letu 2016, ki so že prestali strogo sito letošnjih selektorjev Andreja Jusa (gledališče), Irene Rajh Kunaver (lutke), Gregorja Budala (rock glasba) ter Janeza Zalaznika in Sonje Lebedinec (fotografija).

Povezava: Programska knjižica (PDF/1,6 Mb)