JSKD, 30. 5. 2012

Poletna lutkovna delavnica

Poletna delavnica (Žička kartuzija, 20. - 26. avgust 2012) predstavlja edinstveno priložnost pridobiti in dopolniti svoje lutkovno znanje.

Udeleženci letošnje poletne lutkovne delavnice bodo ustvarjali v od vsakdanjega vrveža odmaknjenem prostoru Žičke kartuzije. Prostor nekdanjega samostana bodo delili z udeleženci X. mednarodne likovne kolonije »Iskanja 2012«, kar bo dodatna priložnost, da ob delu in pogovorih skozi različne perspektive udeležencev na umetnost izoblikujejo svojstven umetniški jaz.

Program delavnice: ANIMACIJA (mentor: Brane Vižintin)
Lutkovno šolo bo vodil eden največjih mojstrov lutkovne umetnosti pri nas, animator in predavatelj na ljubljanski AGRFT Brane Vižintin.

Letošnja poletna delavnica se bo v celoti posvetila animaciji in gradnji lika. Udeleženci se bodo naučili izražati preko lutke, animirati lutke v različnih tehnikah in likovnosti, prenesti igralčevo vlogo, energijo in impulze v lutko, sposobnosti ustvarjalnega izražanja z lutko, razumeti dominantnost lutke v odrskem uprizarjanju ter razviti odnos igralca do lutke in obratno.
Udeleženci se bodo srečali z zakonitostmi animacije različnih lutkovnih tehnik: animacija delov telesa, predmetov, marionete, ročne lutke, javajke, mimične lutke, bunraku – namizno gledališče, soigra igralca in lutke. Spoznali bodo prednosti in omejitve pri vsaki izmed tehnik in pravilno oz. smiselno uporabo posamezne tehnike v lutkovni predstavi.
Glavni del delavnice bo posvečen obvladovanju lutkovnih tehnik, oživljanju predmetov ter razvijanju odnosa do likovno obdelanih predmetov ter sposobnosti ustvariti dramski lik z lutko.
Intenzivni program animacije praktično vseh lutkovnih tehnik se bo končal z javno produkcijo.

O mentorju: Brane Vižintin je nedvomno eden najvidnejših slovenskih lutkarjev. V 90-ih letih je bil član in soustanovitelj štirih popolnoma različnih neinstitucionalnih poklicnih lutkovnih gledališč, ki so pustila velik pečat slovenskemu lutkarstvu, ter obenem tudi dvignila nivo ter zahtevnost lutkovnih predstav za odrasle, še posebej pa animacije (Freyer teater Edija Majarona, KONJ gledališče lutk Jana Zakonjška in Silvana Omerzuja, Gruppa Ultra kot prvo alternativno lutkovno gledališče in Zoom teater Jožeta Zajca s predstavami za najmlajše). V tem času je raziskoval tudi vlogo lutke v vzgojne in terapevtske namene. Od leta 1999 je redno zaposlen v Lutkovnem gledališču Ljubljana, kjer je kot nosilec programa oblikoval preko 25 glavnih in brezštevilne stranske vloge. Kot svetovalec za animacijo ali kot igralec-animator sodeluje tudi v drugih gledališčih, filmu, lutkovnih, radijskih oddajah, sinhronizaciji risank, itd. Med leti 2005 in 2011 je predaval lutkovno animacijo na Umetniški univerzi v Osijeku, od leta 2011 pa je predavatelj na ljubljanski AGRFT.

Prijavni rok: petek, 20. julij 2012

Informacije in prijave za delavnice

Poletna lutkovna delavnica na internetu: http://www.jskd.si/