STA, 7. 1. 2016

Večer mini oper: Vpogled v ustvarjalnost prihajajoče umetniške generacije

SNG Opera in balet Ljubljana bo prihodnji torek gostila operni večer študentov ljubljanske univerze, ki bo ponudil vpogled v ustvarjalnost prihajajoče umetniške generacije. V nacionalni glasbenogledališki hiši bo uprizorjenih šest mini oper, plod sodelovanja ljubljanskih umetniških akademij, ki je postalo stalnica zadnjih nekaj let.

SNG Opera in balet Ljubljana / Foto: Mihael Grmek, via Wikimedia Commons

Po baročni operi Orfej Claudia Monteverdija in svetovni premieri opere Vojna in mir Larryja Coryella je večer mini oper tretji večji projekt, ki je povezal študente akademij za glasbo (AG), za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) ter za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO). Nastal je na pobudo dekana glasbene akademije Andreja Grafenauerja in profesorja za kompozicijo Dušana Bavdka.

Ustvarjanje oper je bilo del študijskega procesa, ki je potekal v obliki skupnih ur med študenti prvih dveh akademij z namenom, da vsak skladatelj najde svojega libretista ali nasprotno. K nastanku šestih 15-minutnih oper, ki so jih sicer izbrali na razpisu, pa so pripomogle tudi delavnice s profesorji iz tujine.

Prodekanji na AGRFT Žanini Mirčevski se zdi izjemno pomembno, da imajo študenti že v času študija možnost, da se povežejo med seboj. Na ta način se stkejo pomembne vezi, ki jih bodo, ko bodo vstopili na trg dela, morda tudi ohranili, je na včerajšnji  predstavitvi poudaril Grafenauer. Prodekan AG Matjaž Drevenšek pa je prepričan, da je takšna koprodukcija velika pridobitev ne samo za akademije in univerzo, temveč tudi za ves slovenski kulturni prostor.

V večer mini oper, ki bodo uprizorjene 12. januarja ob 19. uri, so povezali delo Padli - fALIeN skladatelja Dominika Steklase in libretista Sandija Jesenika, v kateri sta tematizirala situacije, s katerimi se posameznik srečuje v svetu. Beli dež Saške Rakef govori o smrti ljubega oziroma žalovanju, glasba Alenje Pivko Kneževič se pri tem osredotoča na občutja. Tretji del z naslovom Čas je skladatelj Simon Penšek opredelil kot pretežno z elektronsko glasbo prežeto avdiovizualno delo, katerega cilj je, da človek izgubi občutek za čas; pri njegovem nastanku sta sodelovala še Iza Strehar in Stojan Kneževič.

Skladatelj Iztok Kocen in libretistka Simona Pinter sta svojo mini opero ustvarila po noveli Vladimirja Bartola Nesrečni ljubimec, v sodelovanju med Rakefovo in Leonom Firštom pa je nastala mini opera V imenu ljubezni z novodobno zgodbo o nekoč uspešnem podjetniku. Večer bo sklenila mini opera Le Petit Cafe, po mnenju skladateljice Teje Merhar in libretista Jakoba Barba še najbolj klasično delo v verzih in rimah, ki predstavlja komično zgodbo o neukročenem mladeniču.

Študenti obeh akademij so ob tem, da so podpisali avtorstvo, zadolženi tudi za izvedbo. Režijo celote je prevzela Rakefova, skupaj je projekt povezal okrog 60 študentov AG in AGRFT. Študenti ALUO pa so poskrbeli za celostno grafično podobo.

Kot je na predstavitvi še povedal Drevenšek, bodo z mini operami letos gostovali v Beogradu, januarja prihodnje leto se nameravajo odzvati povabilu glasbene akademije Franz Liszt v Budimpešti. V načrtu je tudi že naslednji projekt, ki bo študente po besedah dekana AGRFT Tomaža Gubenška združil v muzikalu.

Povezani dogodki

Dogodek