SLOGI, 22. 3. 2021

Poziv k oddaji prispevkov: Amfiteatrov mednarodni znanstveni simpozij Premene v sodobni dramatiki 2000

Raziskovalce in praktike vabijo, da se pridružijo s prispevki o predlaganih temah ali jih razširijo s svojimi pogledi.

Foto: Pixabay

Simpozij se bo odvijal med 8. in 9. oktobrom 2021 v Slovenskem gledališkem inštitutu v Ljubljani.

Dramska pisava in gledališče sta skozi zgodovino ujeta v nemogoč odnos, v katerem se zdi, da se nenehno bojujeta za prevlado, obenem pa drug brez drugega ne moreta obstajati. To lahko vidimo že pri Aristotelu v Poetiki, kjer je bil veliki filozof prepričan, da lahko »tragedija naredi vtis tudi brez gledališke uprizoritve in gledalcev«. Kljub temu sta bila tragedija in njen vzpon bistveno vezana na gledališče in ritual v čast bogu Dionizu, ki je bil pomemben del atenske polis. Vendar pa nas ne bo zanimalo to razmerje skozi vso zgodovino, pač pa njegove spremembe v zadnjih 20 letih, saj se zdi, da v tem času v Sloveniji in drugod po Evropi opažamo ponovni vzpon dramske pisave.

Več informacij in teme mednarodnega znanstvenega simpozija v prilogi: Poziv k oddaji prispevkov Premene v sodobni dramatiki po letu 2000

Povzetek in naslov prispevka (do 250 besed) s kratkim življenjepisom (do 120 besed) v slovenščini ali angleščini pošljite najpozneje do 10. maja 2021 na elektronski naslov amfiteater@slogi.si.

AGRFT, SLOGI, Amfiteater