Maska, SLOGI, 5. 5. 2017

Predstavitev knjige Žive Kraigher: Ko se zgodi ples. Zapisi, dokumenti, spomini

Vabljeni na predstavitev knjige plesalke, koreografinje in plesne pedagoginje Žive Kraigher (1920-2011) z naslovom "Ko se zgodi ples. Zapisi, dokumenti, spomini", ki bo v sredo, 10. maja ob 17. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana).
:
:

»Glasba, ljudje, slike in ti sam s svojo ustvarjalno močjo … enkrat si na vrtiljaku, drugič opazovalec, nato vklenjen v svoj svet in zopet del slike, del svobode v sebi …« (Izjava učenke Žive Kraigher)

***

Predstavitev knjige bo vodil Rok Vevar, sodelovali bodo: Jasna Knez, Tomaž Kraigher, Nina Meško in Daliborka Podboj.

Knjiga govori o razvoju sodobnega umetniškega plesa pri nas skozi osebno plesno pot Žive Kraigher (1920-2011) od učenke do plesalke, koreografinje in predvsem plesne pedagoginje. Danes ji priznavamo mesto ene od utemeljiteljic sodobnega plesa pri nas.

Njeno zapuščino, ki šteje prek 900 strani (57 AP) ter prek 2000 dokumentov in fotografij, so pripravili za knjižno objavo, ki prinaša številne doslej neznane informacije in podatke o zgodovini sodobnega plesa na Slovenskem.

Knjiga je izšla v zbirki Zavoda MASKA Posebne izdaje v sozaložništvu z JSKD. Posthumno jo je uredil njen sin Tomaž Kraigher, spremno besedo je prispeval Rok Vevar, odgovorni urednici sta Nina Meško in Amelia Kraigher, ki je sodelovala tudi kot lektorica in redaktorica knjige.

Na predstavitvi bo knjiga Žive Kraigher Ko se zgodi ples. Zapisi, dokumenti, spomini na voljo po znižani ceni.

***

»Ko smo pred dnevi v Viteški dvorani Križank gledali večer dveh sodobno usmerjenih plesnih skupin,  smo se spraševali: Le kakšne ples je to? Gibi preprosti in sproščeni kot trava, pa spet divji in razmršeni; poseben fluid, ki v čisto novih oblikah uhaja iz teh gibov in razpoloženj; njegovo naraščanje in upadanje – vse kot v  naravi. Le kakšen ples je to? Šele čaka na civilizacijo ali pa je čas za njim in jo presega?« (Maja Levstik za Ljubljanski dnevnik, 7. 7. 1964)

Maska, JSKD