STA, 18. 2. 2015

Posvet o Kseniji Hribar v CD: od Velike Britanije do delovanja v Ljubljani

V Klubu Lili Novy v Cankarjevem domu (CD) se je začel dvodnevni posvet z naslovom Ksenija Hribar in sodobni ples v Sloveniji. Kot je povedal Rok Vevar, ki je podal uvodni prispevek in je tudi moderator posveta, je namen srečanja pridobiti pričevanja in spomine ljudi, ki so s Hribarjevo sodelovali v Sloveniji.
:
:

Rok Vevar / Foto: Daniel Novakovič STA

Sam se je posvetil proučevanju njenega delovanja v Veliki Britaniji, kamor se je Hribarjeva odpravila po končani srednji baletni šoli. Kot je dejal, je bila Ksenija Hribar (1938-1999) v Veliki Britaniji del ekipe, ki je na Otoku vzpostavljala sodobni ples.

Začela je na baletni šoli karizmatične baletne legende Marie Rambert. Kot je dejal Vevar, je Rambertova Hribarjevo oboževala zaradi njene karizmatičnosti, sposobnosti nastopanja in izjemne izobraženosti.

Leta 1966 je vstopila v začetno leto prve britanske sodobnoplesne šole London School of Contemporary Dance, že leto zatem pa je postala ustanovna članica legendarnega London Contemporary Dance Theatre. Ta je od leta 1969 nastopal po vsej Veliki Britaniji, poleg tega se je odpravil na nekaj obsežnih mednarodnih turnej. Repertoar, ki so ga plesali, je bil po Vevarjevih besedah neke vrste britanska modulacija ameriškega visokega plesnega modernizma.

Med letoma 1874 in 1978 je Hribarjeva študirala dramaturgijo na University of Manchester in tam hkrati poučevala plesno improvizacijo in tehniko. Med študijem se je osredotočila predvsem na teorijo in zgodovino sodobnega plesa. Kot je poudaril Vevar, je Hribarjeva v Londonu navduševala s svojimi igralskimi sposobnostmi.

Po vrnitvi v Ljubljano je najprej delala v različnih gledališčih, leta 1985 je s kolektivom mladih plesnih navdušencev ustanovila Plesni teater Ljubljana (PTL). Od leta 1985 do začetka 90. let minulega stoletja je podpisala serijo avtorskih koreografij, hkrati pa je rekrutirala mlade koreografe in plesalce. Vzpodbudila jih je k odločitvi, da bodo živeli od plesa. Leta 1994 s to ekipo ustanovila Društvo za sodoben ples.

O Hribarjevi kot koreografinji v slovenskih gledališčih bodo na posvetu spregovorili Janez Pipan, Meta Hočevar in Vinko Möderndorfer. Spomine na Hribarjevo v PTL pa bodo obudili plesalci in koreografi Sinja Ožbolt, Sabina Potočki, Brane Potočan, Živa Brecelj in Mateja Rebolj.

Vevar upa, da bo svoja dognanja o Hribarjevi uspel objaviti v knjigi. Kot je dejal, Hribarjevo ljudje, ki so jo poznali, izjemno cenijo, v splošnem kulturnem horizontu pa ni dovolj znana, saj njeno delo še ni bilo ustrezno ovrednoteno.

V četrtek bo v okviru posveta na vrsti še sklop, ki so ga naslovili Ksenija Hribar in vzpostavljanje pogojev za sodobni ples v Sloveniji. Gostje bodo koreografi in plesalci Maja Delak, Mateja Bučar, Nina Meško in Gregor Kamnikar.

Posvet v CD je uvodno poglavje letošnjega bienala sodobne plesne umetnosti Gibanica. Festival bo v sedmi izdaji na sedmih prizoriščih ponudil 12 plesnih predstav in druge dogodke. Letošnje vodilo je afirmacija sodobnega plesa.

Gibanica