SMG, 28. 12. 2015

Pomembna lekcija z Balkana in iz Madžarske

Največji poljski dnevni časopis Gazeta Wyborcza je med najpomembnejšimi in najboljšimi dogodki na poljski gledališki sceni v letu 2015 poleg novih domačih predstav in političnih škandalov (med katerimi je najbolj znan poskus prepovedi premiere Smrt in deklica po besedilu Elfriede Jelinek v Poljskem gledališču v Vroclavu ter izjava poljskega ministra za kulturo, ki ga je spremljala) izpostavil tudi gostovanje Slovenskega mladinskega gledališča.
foto Žiga Koritnik
foto Žiga Koritnik
foto Žiga Koritnik
foto Žiga Koritnik
foto Žiga Koritnik
foto Žiga Koritnik

Kritik Gazete Wyborcze Witold Mrozek v članku Pomembna lekcija z Balkana in iz Madžarske piše takole:

»Gostovanje predstave Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! Slovenskega mladinskega gledališča iz Ljubljane v režiji Oliverja Frljića in gostovanje predstave Arpada Schillinga iz Budimpešte v Teatru Powszechny v Varšavi ter na festivalu Dialog v Vroclavu sta dva izmed najpomembnejših gledaliških dogodkov preteklega leta. Frljić ustvarja gledališče, ki ima distanco do lastnega angažmaja in brezkompromisno napada samozadovoljno meščansko levičarsko občinstvo, ki je o sebi navajeno razmišljati, da je veliko boljše od »navadnih ljudi«, o katerih pripovedujejo predstave, ki jih gleda. Schilling pa govori o naivnosti madžarskih umetnikov in intelektualcev, o brezizhodnosti v položaju, v katerega jih je postavila konservativna nova desna oblast v Budimpešti. Enemu in drugemu režiserju je treba prisluhniti.

Predstava Mladinskega Preklet naj bi izdajalec svoje domovine! v režiji Oliverja Frljića je bila doslej triinšestdesetkrat uprizorjena na triintridesetih festivalih ali gledališčih v dvajsetih različnih državah po svetu in je še naprej rekorderka v zgodovini slovenskega gledališča. Veseli nas, da je naša predstava tudi v novih političnih razmerah znova zaživela, stopila v novo življenje.«

Poljska, SMG