Pomembna lekcija z Balkana in iz Madžarske

Avtor: SMG

Največji poljski dnevni časopis Gazeta Wyborcza je med najpomembnejšimi in najboljšimi dogodki na poljski gledališki sceni v letu 2015 poleg novih domačih predstav in političnih škandalov (med katerimi je najbolj znan poskus prepovedi premiere Smrt in deklica po besedilu Elfriede Jelinek v Poljskem gledališču v Vroclavu ter izjava poljskega ministra za kulturo, ki ga je spremljala) izpostavil tudi gostovanje Slovenskega mladinskega gledališča.


Foto: Žiga Koritnik

Kritik Gazete Wyborcze Witold Mrozek v članku Pomembna lekcija z Balkana in iz Madžarske piše takole:

»Gostovanje predstave Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! Slovenskega mladinskega gledališča iz Ljubljane v režiji Oliverja Frljića in gostovanje predstave Arpada Schillinga iz Budimpešte v Teatru Powszechny v Varšavi ter na festivalu Dialog v Vroclavu sta dva izmed najpomembnejših gledaliških dogodkov preteklega leta. Frljić ustvarja gledališče, ki ima distanco do lastnega angažmaja in brezkompromisno napada samozadovoljno meščansko levičarsko občinstvo, ki je o sebi navajeno razmišljati, da je veliko boljše od »navadnih ljudi«, o katerih pripovedujejo predstave, ki jih gleda. Schilling pa govori o naivnosti madžarskih umetnikov in intelektualcev, o brezizhodnosti v položaju, v katerega jih je postavila konservativna nova desna oblast v Budimpešti. Enemu in drugemu režiserju je treba prisluhniti.

Predstava Mladinskega Preklet naj bi izdajalec svoje domovine! v režiji Oliverja Frljića je bila doslej triinšestdesetkrat uprizorjena na triintridesetih festivalih ali gledališčih v dvajsetih različnih državah po svetu in je še naprej rekorderka v zgodovini slovenskega gledališča. Veseli nas, da je naša predstava tudi v novih političnih razmerah znova zaživela, stopila v novo življenje.«


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pomembna-lekcija-z-balkana-in-iz-madzarske