SLOGI, 14. 6. 2018

Poletna muzejska noč v SLOGI - Gledališkem muzeju

Tudi letos se Slovenski gledališki inštitut pridružuje akciji Poletne muzejske noči in na tretjo junijsko soboto, 16. junija 2018, od 18. ure pa do polnoči pripravlja brezplačen program.
:
:

Foto: Arhiv SLOGI

Program poletne muzejske noči v SLOGI:

18.30 in 21.30 (razstava, 2. nadstropje): Hoja za gledališčem. Od jezuitov do Cankarja, VODSTVO PO STALNI RAZSTAVI

V Cankarjevem letu in Evropskem letu kulturne dediščine so ponovno odprli stalno razstavo, ki jo je v letu 2017 skoraj leto dni nadomeščala 150. obletnici ustanovitve Dramatičnega društva v Ljubljani (1867‒2017) posvečena začasna razstava.

Stalni razstavi, ki osvetljuje pot, ki jo je slovensko gledališče prehodilo od 17. do 20. stoletja, so v letu evropske kulturne dediščine dodali nove dimenzije in perspektive, s katerimi jo skušamo jasneje postaviti na zemljevid evropske gledališke zgodovine. Velika storia sega od gledališča reformatorjev in protireformatorjev in se sklene z nastopom slovenskega dramatika evropskega formata Ivana Cankarja na prelomu 19. in 20. stoletja. Ob tem nazorno prikaže, da so vsi ključni prelomni dogodki in procesi na tej poti v znamenju bodisi paralelnih evropskih procesov ali pa evropskih korenin oziroma  vplivov; a hkrati vendarle tudi v znamenju emancipacije slovenskega gledališča od prevelike zavezanosti slednjim ‒ zlasti na ravni jezika in nacionalne samobitnosti.

Skozi obnovljeno javno vodstvo po stalni razstavi vas bo popeljala kustosinja pedagoginja mag. Sandra Jenko iz SLOGI – Gledališkega muzeja.

Razstavo si med 18. in 24. uro lahko ogledate tudi samostojno.

***

od 18.00 do 21.30 (razstava, 2. nadstropje): Cankarjanski ustvarjalni kotiček, DELAVNICA ZA OTROKE IN DRUŽINE

Izdelali bomo gledališke dnevnike in pisane knjižne kazalke ter se ustvarjalno spomnili slovenskega dramatika Ivana Cankarja.

***

od 18.00 do 23.00 (razstava, 2. nadstropje): Gledališki detektivi, IGRIVO INDIVIDUALNO RAZISKOVANJE RAZSTAVE ZA OTROKE IN DRUŽINE

Domiselno in kreativno spoznavanje vsebin stalne razstave. V raziskovalni igri se otroci sami ali s pomočjo staršev podajo po razstavi, rešujejo različne naloge in tako spoznajo zgodovino gledališča na Slovenskem.

 

Povezava: Poletna muzejska noč

Slovenski gledališki muzej, SLOGI

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16