Poletna muzejska noč v SLOGI - Gledališkem muzeju

Avtor: SLOGI

Tudi letos se Slovenski gledališki inštitut pridružuje akciji Poletne muzejske noči in na tretjo junijsko soboto, 16. junija 2018, od 18. ure pa do polnoči pripravlja brezplačen program.


Foto: Arhiv SLOGI

Program poletne muzejske noči v SLOGI:

18.30 in 21.30 (razstava, 2. nadstropje): Hoja za gledališčem. Od jezuitov do Cankarja, VODSTVO PO STALNI RAZSTAVI

V Cankarjevem letu in Evropskem letu kulturne dediščine so ponovno odprli stalno razstavo, ki jo je v letu 2017 skoraj leto dni nadomeščala 150. obletnici ustanovitve Dramatičnega društva v Ljubljani (1867‒2017) posvečena začasna razstava.

Stalni razstavi, ki osvetljuje pot, ki jo je slovensko gledališče prehodilo od 17. do 20. stoletja, so v letu evropske kulturne dediščine dodali nove dimenzije in perspektive, s katerimi jo skušamo jasneje postaviti na zemljevid evropske gledališke zgodovine. Velika storia sega od gledališča reformatorjev in protireformatorjev in se sklene z nastopom slovenskega dramatika evropskega formata Ivana Cankarja na prelomu 19. in 20. stoletja. Ob tem nazorno prikaže, da so vsi ključni prelomni dogodki in procesi na tej poti v znamenju bodisi paralelnih evropskih procesov ali pa evropskih korenin oziroma  vplivov; a hkrati vendarle tudi v znamenju emancipacije slovenskega gledališča od prevelike zavezanosti slednjim ‒ zlasti na ravni jezika in nacionalne samobitnosti.

Skozi obnovljeno javno vodstvo po stalni razstavi vas bo popeljala kustosinja pedagoginja mag. Sandra Jenko iz SLOGI – Gledališkega muzeja.

Razstavo si med 18. in 24. uro lahko ogledate tudi samostojno.

***

od 18.00 do 21.30 (razstava, 2. nadstropje): Cankarjanski ustvarjalni kotiček, DELAVNICA ZA OTROKE IN DRUŽINE

Izdelali bomo gledališke dnevnike in pisane knjižne kazalke ter se ustvarjalno spomnili slovenskega dramatika Ivana Cankarja.

***

od 18.00 do 23.00 (razstava, 2. nadstropje): Gledališki detektivi, IGRIVO INDIVIDUALNO RAZISKOVANJE RAZSTAVE ZA OTROKE IN DRUŽINE

Domiselno in kreativno spoznavanje vsebin stalne razstave. V raziskovalni igri se otroci sami ali s pomočjo staršev podajo po razstavi, rešujejo različne naloge in tako spoznajo zgodovino gledališča na Slovenskem.

 

Povezava: Poletna muzejska noč


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/poletna-muzejska-noc-v-slogi-gledaliskem-muzeju-2