SLOGI, 14. 6. 2017

Poletna muzejska noč v SLOGI - Gledališkem muzeju

Tudi letos se v Slovenskem gledališkem inštitutu pridružujejo akciji Poletne muzejske noči in na tretjo junijsko soboto, 17. junija, od poznega popoldneva pa do polnoči pripravljajo brezplačen program.
:
:

Poletna muzejska noč

Ob 18.30 in 20.00 (razstava, 2. nadstropje): Vodstvo po razstavi O poteh k "najlepši iznajdbi človeškega duha" na Slovenskem: Mejniki v razvoju Dramatičnega društva v Ljubljani

Razstava, ki je na ogled v Slovenskem gledališkem inštitutu ob 150-letnici ustanovitve Dramatičnega društva v Ljubljani, se osredotoča na prvih petdeset let delovanja Društva, pri čemer skuša osvetliti pomembne in odločilne mejnike na njegovi razvojni poti. Dramatično društvo v Ljubljani (ustanovljeno l. 1867) je začetnik slovenskega gledališča moderne dobe. V svojem razvoju od leta 1867 do 1920 prehodi petdesetletno pot skozi dobo institucionalizacije in profesionalizacije slovenskega gledališča in jo sklene v letu 1920, ko nastopi nova razvojna stopnja, doba evropeizacije (1920‒1945). Skozi razstavo vas bo vodil avtor razstave dr. Štefan Vevar.
Razstavo si med 18. in 24. uro lahko ogledate tudi samostojno.

Od 18.00 do 21.00 (razstava, 2. nadstropje): Delavnica za otroke in družine Ustvari si svoje gledališče v malem

Po individualnem ogledu razstave in spoznavanju razvoja gledaliških stavb na Slovenskem ter značilnosti gledaliških predstav si bodo udeleženci lahko izdelali čisto pravo malo gledališče.

Od 18.00 do 24.00 (razstava, 2. nadstropje): Igrivo individualno raziskovanje razstave za otroke in družine Gledališki detektivi

Domiselno in kreativno samostojno spoznavanje vsebin razstave. V raziskovalni igri se udeleženci po skupinah podajo po razstavi, rešujejo različne naloge in tako raziskujejo zgodovino gledališča na Slovenskem.

Ob 21.00 (zbor v atriju SLOGI): Nočni gledališki sprehod po sledeh Dramatičnega društva

Na gledališkem sprehodu bomo sledili razvoju in profesionalizaciji slovenskega gledališča od prvih zametkov do ustanovitve slovenskih narodnih gledališč. Kulturno dediščino gledališča in slovenske dramatike bomo torej odkrivali kar na licu mesta v spreminjajočem se urbanem okolju ter jo umestili v zgodovinski, družbeno-politični in arhitekturni kontekst. Vodila bo kustosinja pedagoginja mag. Sandra Jenko.

Slovenski gledališki muzej, SLOGI

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16