LGL, 11. 10. 2015

Podeljene nagrade festivala Zlata paličica

V Cankarjevem domu v Ljubljani se je včeraj s podelitvijo nagrad najboljšim predstavam zaključil 16. festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica, ki so ga organizirali Lutkovno gledališče Ljubljana, Slovenski gledališki inštitut in Cankarjev dom. V šestih dneh so si mladi gledalci lahko ogledali 20 predstav iz desetih slovenskih gledališč ali gledaliških skupin.
:
:

Foto: Urška Boljkovac

Najboljše predstave v treh starostnih kategorijah je izbirala sedemčlanska otroška oz. mladinska žirija, podelila pa jih je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Eden od glavnih ciljev festivala je namreč povezovanje kulture in šolstva ter vzpostavljanje sistemske platforme kulturne vzgoje na področju uprizoritvenih umetnosti.

Najboljša predstava namenjena predšolskim otrokom je Turlututu, v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana in v režiji Matije Solceta. Uprizoritev, ki malčke popelje v svet domišljije, na način, ki je blizu njihovemu zaznavanju, razumevanju, čustvenemu doživljanju in izražanju ter socialnim zmožnostim je po mnenju otroške oz. mladinske žirije "duhovita, interekativna predstava, ki na nov in drugačen način predstavi zgodbo. Otroke na izviren način spodbuja k sodelovanju. Njihov odziv je zelo pozitiven. Otroci predstavo spremljajo z navdušenjem. Igralka je brez besed, zgolj z medmeti ustvarjala melodijo zgodbe. Igrala je odlično in doživeto."


Foto: Urška Boljkovac
Najboljša predstava namenjena šolskim otrokom je Emil in detektivi, v režiji Ajde Valcl in produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana. Napeta, zabavna in duhovita uprizoritev znamenitega Kästnerjevega dela mladega gledalca nemudoma pritegne ter ga vse do konca obdrži v napetosti. Obrazložitev otroške oz. mladinske žirije: "Zelo izvirna scenografija in koreografija, naredita zgodbo, ki je sama po sebi zelo zanimiva, še bolj inovativno in duhovito. Igralci so se odlično vživeli v svoje vloge in na odru pričarali čudovito in pozitivno energijo. Pohvalili bi dobro režijo in celotno vzdušje. Igralci otroke popolnoma prevzamejo. Zelo dobro je prikazana atmosfera na železniški postaji in hitenje ljudi v velikem mestu."

Najboljša predstava namenjena mladim je Račka, Smrt in tulipan, v režiji Fabrizia Montecchija in produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana. Nežna, prijazna in tankočutna uprizoritev, ki otrokom brez olepševanja ali patetike, pa vendar z občutkom za kočljivost izbrane snovi, približa temo smrti. Obrazložitev otroške oz. mladinske žirije: "Predstavo, ki je sicer namenjena otrokom, starejšim od 5 let, lahko vidimo na dva popolnoma drugačna načina. Lahko jo gledamo kot majhni otroci - kot žalostno pravljico o prijateljstvu med račko in smrtjo, lahko pa kot ganljivo zgodbo o minevanju in kroženju življenja, ki se dotakne predvsem starejših gledalcev. Pohvalili bi estetsko sceno, glasbo in vizualnost senčnega gledališča. Poučna in ganljiva zgodba ima na koncu lep preobrat. Predstava je močno zbudila gledalčeva čustva, pa tudi čustva igralk, ki sta izjemno dobro odigrali predstavo. Predstava je navdušila predvsem starejši del žirije, zato smo sklenili, da prejme nagrado za najboljšo najstniško predstavo."


Foto: Urška Boljkovac

Zlata paličica, Nagrade festivala Zlata paličica

Povezani dogodki