Mini teater, 18. 4. 2014

Po afriški premieri Snajper Ivice Buljana premierno tudi v Ljubljani

V torek, 22. aprila 2014, ob 20. uri bo na sporedu premiera predstave Snajper v Mini teatru na Križevniški 1. Prva ponovitev bo sledila naslednji dan, 23. aprila, prav tako ob 20. uri.
:
:
Foto: Arhiv Mini teater
Foto: Arhiv Mini teater
Foto: Arhiv Mini teater

Predstava Snajper hrvaškega literata Damirja Karakaša v režiji Ivice Buljana je nastala v koprodukciji Mini teatra Ljubljana, Novega kazališta Zagreb in Compagnie Yeyotheatre Abidjan ter je svojo premiero doživela 8. januarja 2014 v Abidjanu, Slonokoščena obala. Predstava je po premieri gostovala tudi na abidžanskem festivalu uprizoritvenih umetnosti MASA.

Snajper pripoveduje zgodbo treh pripadnikov mlajše in izgubljene generacije, ki preizprašujejo vzroke svojega nezadovoljstva z družbo in motive, ki jih silijo k spremembam. Idealistični boj za »pravičnejšo družbo«, potreba po revoluciji, sebični materialistični razlogi in osebne frustracije se prepletajo v motivu snajperja, čigar metek mora ubiti visokega politika, pri čemer snajper služi kot metaforični prikaz obračuna z družbo in samim seboj. V glavnih vlogah nastopajo Irie Philippe Irie Bi (Muki), Larissa Ouei (Sončica) in Landry Kouamé Bienvenu Amon (Študent). Za dramaturgijo je poskrbel Robert Waltl, za scenografijo Kone Wagnelba et Le Cresas, za kostumografijo pa Ana Savić Gecan. Glasba je delo Kouameja Armanda.

Po premieri v ljubljanskem Mini teatru se predstava takoj odpravlja na Hrvaško, kjer bo že 24. in 25. aprila gostovala v zagrebškem ZKM-u (Zagrebačko kazalište mladih) in 26. aprila na festivalu Marulićevi dani v Splitu.