STA, 13. 12. 2021

Plesna predstava Oh, kako zelo običajno drevi v Kinu Šiška

V Kinu Šiška bo nocoj premiera plesne predstave Oh, kako zelo običajno Bojane Robinson in Katje Legin. Predstava vsebinsko izhaja iz osebnih zgodb, fragmentov in avtobiografskih motivov avtoric ter iz kratkih zgodb pisateljice Katherine Mansfield, predvsem iz njene kratke zgodbe Bliss.

Kot so zapisali pri Studiu za raziskavo umetnosti iger, gre v predstavi za razčiščevanje dveh žensk in za njuno soočanje z realnostjo življenja, ki pa je večinoma neprijetno. Porušijo se jima sanje, iluzije in miti o svetu ter tudi o njima samima. Hkrati je ta pristanek na tleh tudi duhovit in nekako bolj življenjski od vsega, kar je bilo prej. Njuna realnost, ki jo prvič zagledata brez mrene utvar, je vsakdanja, dolgočasna in polna ne glamuroznih obveznosti, a prav v tem vsakdanu, vznikne smisel in vrednost, fantazija in umetnost ter sublimna izkušnja bivanja.

Predstava, ki so jo v Kinu Šiška označili kot barvito in eklektično, vsebuje vse od rock'n'roll ekscesa, kopičenja in obilja do popolnih zaustavitev, praznin in prostega teka, od avtobiografije do literarne fikcije, od filma in plesa do gledališča.

Predstava je nastala v koprodukciji Studia za raziskavo umetnosti igre in Kina Šiška ter partnerstvu z Društvom umetnikov in Španskimi Borci. Dramaturginja je Zala Dobovšek, za izbor glasbe pa je bila zadolžena Katja Legin.

Katja Legin, Bojana Robinson, CK Kino Šiška