STA, 17. 12. 2019

Plesna predstava Cypher na odru Slovenskega mladinskega gledališča

V Slovenskem mladinskem gledališču bo drevi ob 19. uri premiera predstave z naslovom Cypher režiserjev Sare Šoukal, Alexa Tescha in Žigana Krajnčana. Predstava je nadaljevanje in nadgradnja projektov Freestyle Cypher in Chorus ter je "iskanje ravnotežja posameznika in skupine med kreiranjem svoje vsebine in podpiranjem druge".
:
:
Foto: Matej Ferlič
Foto: Matej Ferlič
Foto: Matej Ferlič

Cypher je tradicija, ritual in način izmenjavanja idej in energije. Je iskanje ravnotežja posameznika in skupine med kreiranjem svoje vsebine in podpiranjem druge. V Freestyle Cypher gre za dialog med različnimi umetnostmi, ki za svoj izraz uporabljajo različen jezik. Beseda, gib, zvok. Vse te tri komponente se mešajo v vsaki umetnosti posebej in med seboj. Fuzijo različnih izrazov usmerja improvizirana režija: MC-ji, ki z intuicijo in kodo narekujejo ritual predstave.

Na odru bodo izvajalci Andraž in Bor Prokofijev, Nace Novak, Lia Lačen, Alja Sedonja, Teja Modrijan, Ian Lampič, Alexander Matthias Tesch, Tibor Rožanc, Neža Dapčevič, Lara Slabe, Neža Koprivnik, Sara Janaškovič, Jerca Rožnik Novak, Sara Poček Conde, Sarah Al Saleh, Maša Grce, Petra Peček, Teja Podboj Breznik, Brina Dokl, Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek.

Med ustvarjalci so Urh Mlakar, Timotej Novakovič, Sarah Al Saleh in Sara Šoukal oblikovali besedo, Alex Tesch in Žigan Krajnčan sta oblikovala gibe, Niko Komac, Urh Mlakar in Luka Kesič glasbo, Borut Bučinel svetlobo, Jure Vlahovič zvok, razstavo pa je oblikovala Neža Dapčevič. Producenta sta Gašper Kunšek in Nataša Zavolovšek. Pobudnik je Žigan Krajnčan.

Projekt Freestyle Cypher se je v nekoliko drugačni zasedbi že predstavil na festivalu radikalnih teles Spider, ki javnost med drugim skozi sodobnoplesne prakse sooča z nekonvencionalnimi pristopi in diskurzi ter z novimi, hibridnimi žanri.

Na strani festivala je zapisano, da je Freestyle Cypher prikaz urbanih plesov na tradicionalen hip-hop način. Cypher je konstelacija in način, kako si plesalci in plesalke med seboj izmenjujejo energijo preko gibanja. Plesalci so v krogu, eden ali ena izmed njih je na sredini in pleše. Ko konča, ga nadomesti naslednji ali naslednja. Gre za deljenje plesa. To ni več le vizualna, ampak energetska izkušnja posameznikovega doživljanja sveta skozi ples in v stiku z ostalimi plesalci ter plesalkami, med njimi se ustvarijo razmerja, ki so lahko gladka, lahko pa pride do trenj, ki jih nato razreši Battle oziroma Bitka.

Ponovitev predstave bo v sredo ob 19. uri.

Cypher, SMG

Povezani dogodki