Flota, 25. 8. 2014

Plesna fronta našega časa

Festival Front@ sodobnega plesa je posebnost, pomemben umetniški festival v majhnem mestu, ki je namenjen obiskovalcem štirih sosednjih držav. Murska Sobota bo tako med 28. in 30. avgustom 2014 spet postala evropsko središče plesa.
:
:

Borderline / Foto: Agathe Poupeney / PhotoScene

Letošnji že deveti festival bo otvorila francosko-nemška predstava »Meja« (»Borderline«) izjemne zasedbe Company Sébastien Ramirez. Ples v predstavi je zanimiv preplet prvin hip hopa, sodobnega plesa in dih jemajočega, navideznega lebdenja. Plesalci v koreografiji Sébastiena Ramireza in Honji Wang so iskali navdih v svojih življenjskih zgodbah in zgodbah svojih staršev, ki živijo v drugačnih, mnogokrat zelo oddaljenih deželah in kulturah. Nastopajoči soočajo te razlike in zarisujejo svoje lastne meje. Ustvarjalni dvojec Ramirez-Wang je prejemnik prestižne plesne nagrade  »Bessie«, ki jo podeljujejo v New Yorku.

Front@ predstavlja tudi mlade nadarjene plesalce z mednarodnega tekmovanja OPUS 1 ter dijake in študente iz srednjih šol in akademij iz Avstrije, Hrvaške in Slovenije. Mladim plesalcem je na letošnjem festivalu namenjen cel dan, saj se bodo predstavili s kratkimi koreografijami na Oprtem odru pred Gledališčem Park ter kasneje s celovečernimi predstavami.

Na festival se vrača izjemni britanski koreograf Robert Clark. Tokrat se bo predstavil s predstavo »enako, razlika, spet« (»same, difference, again«), ki je nastala v okviru post diplomskega programa »Bodhi Project«, plesne akademije SEAD iz Salzburga.

Zadnji dan se bo na festivalu predstavila skupina La Intrusa Danza iz Španije. V Mursko Soboto prihaja z dvema predstavama, »Delta Victor« (na sporedu 29. 8. ob 11. uri na ploščadi pred Gradom Murska Sobota) in »Opora« (»Staff«). Predstavo »Staff« zaznamuje izjemna in brezkompromisna telesnost v presunljivem kontaktnem plesu. La Intruso sta leta 1996 ustanovila Virginia García in Damián Muñoz, ki ustvarjata predvsem odrske in avdiovizualne projekte.

V teoretskem delu festivala organizatorji pripravljajo razpravo o Organizacijskih strukturah v sodobnem plesu s poudarkom na Gibanici, slovenski plesni platformi. Razprava se bo začela s predstavitvijo ob izidu dvojne številke revije MASKA, z naslovom Premiki sodobnega plesa II, ki podrobno osvetljuje kontekst slovenskega sodobnega plesa. V nadaljevanju pa bodo potekale predstavitve in razprave s pomočjo gostov iz tujine o modelih organiziranja v Franciji, Veliki Britaniji, na Hrvaškem in na Madžarskem.

V spremljevalnem programu bodo v sodelovanju z JSKD potekale plesne delavnice pod mentorstvom Roberta Clarka.
 
Deveti festival Front@ zaznamujejo dela z izjemnim, delno tudi akrobatskim plesom, ki odseva stiske in trenja našega časa. Posebnost letošnjega festivala je cena vstopnic po en evro, gledalci pa lahko prostovoljno prispevajo več. Tako želijo organizatorji čim več ljudem omogočiti ogled vrhunskih predstav sodobnega plesa.

Festival Front@ organizira zavod Flota v soprodukciji z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in Mladinskim informativnim in kulturnim klubom. Izvedbo letošnjega festivala so omogočili Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Avstrijski kulturni forum v Sloveniji, Goethe Inštitut, Francoski inštitut Charles Nodier, Mestna občina Murska Sobota ter mnogi sponzorji iz Pomurja.

Front@

Povezani dogodki