STA, 9. 2. 2021

Ruski režiser Serebrenikov ne bo več vodil gledališča Gogolj Center

Priznani ruski gledališki in filmski režiser Kiril Serebrenikov, ki ga je moskovsko sodišče junija lani spoznalo za krivega poneverbe, bo konec meseca tudi ob položaj vodje gledališča Gogolj Center. Serebrenikov je danes preko Instagrama sporočil, da so ga o tem obvestili moskovski kulturni uradniki, je pisala nemška tiskovna agencija dpa.
:
:

Foto: Pixabay

Kot je zapisal režiser, mu je bilo sporočeno, da bo njegova pogodba za umetniško vodenje priznanega moskovskega gledališča Gogolj Center potekla 25. februarja. Serebrenikov je ob tem namignil, da se bo začelo nekaj novega, a podrobnosti ni razkril, je povzela dpa.

"Zahvaljujem se prijateljem, študentom in sovražnikom za edinstveno izkušnjo, ki mi je pomagala priti do konca številnim stvarem," je na Instagramu zapisal 51-letni režiser ter vsem zaželel miru in ljubezni.

Moskovsko sodišče je ruskega gledališkega režiserja za krivega poneverbe spoznalo konec lanskega junija. Režiser, ki je bil pred sodišče prvič priveden leta 2017, naj bi namreč sodeloval pri goljufijah in si prilastil okoli dva milijona dolarjev, ki jih je ruska vlada namenila za umetnost. Sodišče je Serebreniku odredilo triletno pogojno kazen ter plačilo varščine, ob tem pa mu je prepovedalo tudi nadzorovanje kulturnih organizacij.

Režiser je od začetka trdil, da so obtožbe proti njemu konstrukt. Po pisanju dpa nekateri njegov primer povezujejo z režiserjevo kritiko ruske pravoslavne cerkve, ki ima tesne vezi z rusko vlado. Rusko ministrstvo za kulturo je namreč podpiralo obtožbe, je še poročala agencija.

Serebrenikov je imel sicer težave z ruskimi oblastmi že pred začetkom tožb, saj je bil zelo kritičen do naraščajoče cenzure v umetnosti. Leta 2016 je opozoril, da se razmere v državi "vračajo k najbolj patetičnim sovjetskih praksam". V bran so mu takoj po aretaciji stopili ugledni ruski umetniki in intelektualci, pozneje pa še številni podporniki po svetu.

Kiril Serebrenikov, Gogolj Center