STA, 17. 3. 2015

Bizetova Carmen na ljubljanskem odru prvič v vizuri režiserke

Ljubljanska operna hiša bo kot tretjo premiero v sezoni uprizorila opero Carmen Georgesa Bizeta. Posebnost postavitve bo v tem, da bo delo z železnega repertoarja, ki v ospredje postavlja moralno vprašljivo junakinjo, prikazano z ženske perspektive. Trojno vlogo režiserke, scenografke in kostumografke je opravila britanska umetnica Pamela Howard.
:
:

Foto: SNG Opera in balet Ljubljana / Darja Štravs Tisu

Howardova, ki z SNG Opera in balet Ljubljana sodeluje prvič, ima kot scenografka za seboj več kot 250 postavitev po vsem svetu, kot režiserka pa se v glasbenem gledališču specializira od leta 2010. S šefom dirigentom ljubljanske Opere Jaroslavom Kyzlinkom, ki glasbeno vodi uprizoritev, je že sodelovala v Brnu, je na včerajšnji novinarski konferenci povedal umetniški vodja Rocc.

Po njegovih napovedih bo zgodba o zapeljivi ciganki, ki "odpira vprašanja o ljubezni kot hipni strasti, ter o ljubosumju in maščevanju, ki neizogibno vodita v smrt in propad", kot so zapisali na spletni strani gledališča, klasična postavitev v najlepšem pomenu besede z izjemnim likovnim in gledališkim rokopisom britanske ustvarjalke.

Howardova je bila ob povabilu h Carmen sprva skeptična, ker se je spraševala, kaj lahko stori s tako pogosto uprizarjanim delom. Nato pa se je prepustila glasbi in se, kot je povedala, v opero preprosto zaljubila. Pri svoji postavitvi je izhajala tako iz glasbe kot iz knjižne predloge Prospera Merimeeja, pa tudi iz grške tragedije, barv, pomena smrti ter antropološke študije Yarona Matresa I Met Lucky People, posvečene romski kulturi.

Vse našteto je skušala združiti v inscenacijo, ki jo dojema kot simbiozo med vizualno podobo in glasbo. Glavno junakinjo, ki je po njenem mnenju ženska svobodnega duha, ki si jo lasti moški in se zaveda svoje usode - smrti, je želela prikazati kot sleherno žensko, ki je pogosto v konfliktu sama s seboj, ko gre za združevanje oziroma ločevanje med zasebnim in javnim življenjem.

"Vsi smo na dveh bregovih, če ne celo na štirih," je dejala umetnica, ki je prepričana, da se ta notranji dualizem v umetnosti kaže že vse od antične Grčije dalje z Medejo in kasneje z Elektro Richarda Straussa.

Štiridejanka bo uprizorjena v francoskem jeziku s slovenskimi nadnapisi, premiera bo 19. marca ob 19.30. Naslovno vlogo bo pela solistka ansambla Elena Dobravec, Don Jose bo Branko Robinšak, Escamillo pa Jože Vidic. V drugi zasedbi, ki bo nastopila 20. marca, je vlogo Carmen prevzela gostujoča mezzosopranistka iz Splita Irena Parlov, Don Jose bo Aljaž Farasin, Escamillo pa Marko Kobal. Drugi dirigent je Marko Hribernik.

Carmen, ki je bila krstno uprizorjena leta 1875 v Parizu, bo v Ljubljani na ogled v različici z govorjenimi dialogi, zaradi česar so se po besedah dirigenta Kyzlinka poglobili v dramaturgijo opere, dialoge nekoliko skrajšali in vnesli nekaj melodramski pasaž, ki za klasične postavitve niso običajne. Koreografinja je bila Berta Vallribera, po Roccovih besedah ena največjih strokovnjakinj za španske plese.

SNG Opera in balet Ljubljana, Pamela Howard, Carmen

Povezani dogodki

Pamela Howard, Berta Vallribera, 19. 3. 2015
Zapiski o operi Carmen