SiGledal, 17. 10. 2023

Pet festivalskih nagrad za lutkovno predstavo Gozd raja!

Glasbeno - lutkovna predstava Gozd raja! je v minulih dneh obiskala tri mednarodne festivale na področju Balkana, ki so posvečeni lutkarstvu in gledališču za otroke, in se iz njih vrnila s petimi novimi nagradami.
:
:
Foto: Hans Avberšek
Foto: Hans Avberšek
Foto: Hans Avberšek

Predstava, katere osrednja ideja je ustvariti »gozdno gledališče«, ki bo organsko zgrajeno iz predmetov narave, je avtorsko delo skladatelja in glasbenika Petra Kusa. V materialnem smislu osrednja ideja pomeni, da v njem kot glasbeni instrumenti, lutke ali scenografija oživijo gozdne rastline, deli dreves, korenine, gozdni sadeži in drugi v naravi najdeni predmeti. Osrednja nit uprizoritve so basni o ježku in njegovem najboljšem prijatelju medvedku ruskega prisatelja za otroke Sergeja Kozlova (1940-2010).

V zadnjih dneh je na 2. mednarodnem festivalu gledališča za otroke „Igor Madzirov“ v Skopju (Severna Makedonija) osvojila nagrado za najboljšo glasbo (Peter Kus) in nagrado za najboljšo scenografijo (avtorica likovne podobe Kaja Avberšek, avtor izvirnih glasbenih instrumentov Peter Kus).

Na 18. festivalu Pozorište Zvezdariše v Beogradu (Srbija) je celotna ekipa ustvarjalcev predstave prejela nagrado za kreacijo in animacijo lutk. Ob tem je strokovna žirija festivala zapisala: »Avtorska ekipa predstave Gozd raja! z uporabo različnih vrst instrumentov, kreacijo in animacijo lutk, ponudi nov pogled na možnosti predstavljanja narave na odru. Vešče komponirana glasba, dosledna uporaba naravnih materialov pri izdelavi lutk ter domiselna uporaba različnih zvočnih odtenkov, s katerimi pričara različne letne čase, so nekateri od elementov, po katerih si bomo zapomnili ’lutke-instrumente’ te predstave.«

Na 22. Mednarodnem festivalu gledališča za otroke v Banja Luki (BiH) je predstava prejela nagrado za najboljšo glasbo (Peter Kus), o kateri je žirija festivala zapisala: »Glasba v predstavi Gozd raja! oživlja naravni svet s scenskimi elementi, ki zazvenijo z virtuozno tehniko izvajalcev in ustvarjajo scenski prostor- čas, ozvočen z čustvi«. Predstava pa je prejela tudi »grand prix« festivala za najboljšo predstavo v celoti. »Jezik predstave Gozd raja! se gradi z nevsakdanjimi tehnikami scenskega izraza v katerem igralci z elementi lutkovnega gledališča in vsem vidnim na odru ustvarjajo stil igre, ki z etičnimi in estetskimi značilnostmi otrokom v publiki ponudi vrhunsko gledališko izkušnjo.«

S tem je predstava Gozd raja! skupno osvojila že 19. nagrad na različnih mednarodnih festivalih.

Uvrščena je tudi v letošnji izbor festivala ASSITEJ Artistic Gatherng, ki bo med 20. in 24. 11. 2023 potekal v Novem Sadu in Beogradu v Srbiji. Gre za vsakoletno srečanje svetovnega združenja gledališča za otroke (ASSITEJ), na katerem se na konferencah, posvetih, seminarjih in ogledih izbranih predstav zbere nekaj sto ustvarjalcev in strokovnjakov iz vsega sveta. To v svetovnem merilu zelo pomembno srečanje bo letos prvič potekalo na področju JV Evrope.

Glej, Gozd raja!, Peter Kus, BiH, Srbija, Severna Makedonija

Povezani dogodki

Maruša Mugerli Lavrenčič/SiGledal, 17. 7. 2023
Digitalne razstave na portalu SiGledal
Nika Jurov, SiGledal, 28. 6. 2010
Salon Mini teatra in dobra literatura