STA, 31. 8. 2015

Performa in Platforma tokrat skupaj v umetnosti in strasti

V Mariboru bosta ta teden ponovno potekala festivala sodobnih performativnih praks Performa in sodobnega plesa Platforma, ki letos združujeta moči pod geslom Umetnost in strast. Med drugim se bodo s skupno festivalsko produkcijo spomnili mariborskega pesnika in multimedijskega umetnika Tomaža Brenka (1957-2004).
:
:

Primarna strast / Foto: Gašper Erjavec

20. festival sodobnih performativnih praks Performa in 9. Platforma sodobnega plesa po navedbah umetniških vodij Jasmine Založnik in Mojce Kasjak "naslavljata strast z namenom, da bi bodisi obudili in vzbudili to, danes morda zaprašeno stanje ali relacijo, ali jo bodisi samo podčrtali".

"Strast kot 'vabeče in izvorno ustvarjalno', strast kot srž nastanka obeh festivalov kot tudi nujen motor ustvarjalnega procesa. Z mislijo na strast se oziramo nazaj, k vzrokom nastanka festivalov in klicam, ki za njima ostajajo. Izbrana tema je tudi poklon predanim entuziastom, ki so spreminjali podobo mestne krajine."

V žanrsko razgibanem programu se bo predstavilo več kot 30 umetnikov različnih profilov; plesalcev, performerjev, likovnih in intermedijskih ustvarjalcev, raziskovalcev in teoretikov. Osrednja prizorišča festivala so Lutkovno gledališče Maribor, galerija Media Nox, Plesna Izba Maribor, GT22 in galerija 0,04 kubičnega metra.

Z izborom avtorjev in programa sledijo postavljenim smernicam preteklih let ter jih nadgrajujejo v sobivanju dveh pogledov, dveh generacij, dveh časovnosti in dveh vstopov. "Verjamemo, da je prav sozvočje dveh festivalov, ki sta v preteklosti kovala samostojno, a v mnogih pogledih sorodno programsko perspektivo, pripeljalo do njune združitve. Iz teme ranljivosti, ki jo vsako povezovanje prenaša in ki je bila v fokusu preteklo leto, letos na preizkušnjo postavljamo strast. Beremo jo v relaciji do ranljivosti, nadgradnji, posledici ali vzroku med tema dvema blokoma," sta še navedli umetniški vodji festivalov.

Program bodo začeli 1. septembra z razstavo VideoPerforma: McButo/HI-RES, ki jo je podpisala umetnica Nataša Berk, ter plesno intervencijo Žigana Krajnčana Primarna strast. Med drugim se bodo predstavili še Irena Tomažin, Igor Koruga, Iztok Maroh, Maša Kagao Knez, Georgia Kapodistria, Nina Milin ter belgijska ustvarjalca Alexander Vantournhout in Bauke Lievens. Lili M. Rampre bo vodila izmenjavo znanj med prisotnimi ustvarjalci in zainteresiranimi umetniki, teoretično pa bodo zadeve predebatirali na televizijski okrogli mizi in radijski tribuni.

Najbolj so ponosni na skupno festivalsko produkcijo Triptih za Tomaža Brenka, ki je na sporedu zadnji dan 5. septembra. Kot je na petkovi novinarski konferenci povedala avtorica Kasjakova, se s tem delom, v katerem med drugim sodelujejo še Simona Kopinšek, Igor Bezget in Ana Pečar, poklanjajo izjemnemu pesniku in performerju, ki je odločilno vplival na številne mlade ustvarjalce v Mariboru. "Če ne bi bilo njega, verjetno tudi mene ne bi bilo nikoli na odru," je dejala.

Performa/Platforma