MKC Maribor, 25. 8. 2015

Umetnost in strast na letošnjem festivalu Performa / Platforma

Tudi letos svoje moči združujeta Performa, festival sodobnih performativnih praks in Platforma sodobnega plesa, ki bosta poskrbela za pestro petdnevno septembrsko dogajanje v Mariboru.
:
:

Aneckxander / Foto: Bart Grietens

Tematski fokus festivala je strast (in umetnost). Strast kot ‘vabeče in izvorno ustvarjalno', strast kot srž nastanka obeh festivalov kot tudi nujen motor ustvarjalnega procesa. Z mislijo na strast se oziramo nazaj, k vzrokom nastanka festivalov in klicam, ki za njima ostajajo. Izbrana tema je tudi poklon predanim entuziastom, ki so spreminjali podobo mestne krajine. Prinaša premislek o količini strasti, ki je ostala v umetniškem iskanju, ustvarjanju in delovanju. Je želja po ohranjanju, širjenju in obujanju strasti med ustvarjalci in njihovimi sopotniki.

V žanrsko razgibanem programu se bo predstavilo več kot 30 umetnikov različnih profilov; plesalcev, performerjev, likovnih in intermedijskih ustvarjalcev, raziskovalcev in teoretikov. Osrednja prizorišča festivala so Lutkovno gledališče Maribor, galerija Media Nox, Plesna Izba Maribor, GT22 in galerija 0,04 m³. Z izborom avtorjev in programa sledimo postavljenim smernicam preteklih let ter jih nadgrajujemo v sobivanju dveh - dveh pogledov, dveh generacij, dveh časovnosti in dveh vstopov. Verjamemo, da je prav sozvočje dveh festivalov, ki sta v preteklosti kovala samostojno, a v mnogih pogledih sorodno programsko perspektivo, pripeljalo do njune združitve. Iz teme ranljivosti, ki jo vsako povezovanje prenaša in ki je bila v fokusu preteklo leto, letos na preizkušnjo postavljamo strast. Beremo jo v relaciji do ranljivosti, nadgradnji, posledici ali vzroku med tema dvema blokoma.

Strast je tudi tista osrednja vitalna energija, ki priča o živosti, zavzetosti, neposredni in polni prisotnosti. Je nasprotje mehanskega, formalnega, površinskega in praznega, ki vse bolj udira in preplavlja naš vsakdan. Je strast sploh mogoče izčrpati? Prekiniti? Kje je točka zareze, opustitve, zabrisa, izginotja strasti? Kako na strast vplivajo eksistencialni pogoji posameznika? Kako jo obudimo?

Na ta vprašanja bomo iskali odgovore skupaj z ustvarjalci, gosti in občinstvom letošnjega festival Performa in Platforma z naslovom Umetnost in strast.

V obliki predstav, performansov, umetniških intervencij, razstav in video-instalacij bodo umetniki in umetnice: Žigan Krajnčan, Irena Tomažin, Igor Koruga, Lili M. Rampre, Nataša Berk, Iztok Maroh, Alexander Vantournhout, Bauke Lievens, Alexander Gerner, Marie Nerland, Lígia Soares, Georgia Kapodistria, Nina Milin, Maša Kagao Knez in Mojca Kasjak prikazali svojo refleksijo te problematike, na televizijski okrogli mizi pa bomo osrednjo temo letošnjega festivali vzeli pod drobnogled skupaj s strokovnjaki Borisom Vezjakom, Gordano Stefanovič - Erjavec, Vilijem Ravnjakom ter moderatorjem Zoranom Medvedom. Poskrbeli smo tudi za izmenjavo znanj med prisotnimi ustvarjalci in zainteresiranimi umetniki, ki jo bo pod okriljem umetniškega laboratorija modelirala Lili M. Rampre. Vrnili se bomo tudi nazaj, k začetkom festival Performa, o katerih bodo premišljevali protagonisti festivala Mojca Kasjak, Beno Artnak in Jasmina Založnik na radijski tribuni, ki jo bo moderirala Simona Kopinšek.

Ob osrednjem delu programa napovedujemo izvedbo dveh že ustaljenih vsebin Performe – čaka nas sedma izvedba video:performe, ki na naš vsakdan pogleduje z nizom vprašanj. Že peto leto se bo nadaljevala tudi serija performans predavanj, ki jih podpisujejo Stegnar, Horvat in družina. Tokratno edicijo predstavljamo za okroglo mizo, ki se bo ob hrani šibila v soočanju pogledov o umetniški (samo)kritiki, premlevala o kritiki in o kritikih Nenadu Jelesijeviću, Katji Perat, N’Tokotu in Jedrt Jež Furlan.

Performa/Platforma