Mini teater, 24. 4. 2013

Pengovovo nagrado prejme Slobodan Marković

Programski odbor Unima Slovenija se je ob praznovanju Svetovnega dneva lutk 2013 odločil, da podeli Pengovovo nagrado za poseben prispevek slovenski lutkovni umetnosti, gospodu Slobodanu Markoviću. Pengovova nagrada je kipec kiparja Draga Vit Rozmana »Valovanje«.
:
:


Podelitev visokega priznanja, poimenovanega po umetniku Jožetu Pengovu, Pengovove nagrade, gospodu Slobodanu Markoviću, direktorju Mednarodnega festivala gledališč za mlade v Subotici, bo potekala danes, 24. aprila 2013 ob 17.00, ob svečanem odprtju razstave srbskega lutkarstva in gledališkega ustvarjanja za otroke, Svetovi in junaki v Narodnem muzeju Slovenije.

Obrazložitev nagrade:

Gospod Slobodan Marković je duhovni oče in ustanovitelj Mednarodnega festivala gledališč za mlade v Subotici. Že 20 let vodi in organizira vsakoletni mednarodni festival, ki je prostor srečanj estetik gledališč za otroke in mlade, lutkovnih predstav in dramskih predstav, ki jih kot selektor tudi vsakič ureja v smiselno uravnoteženo celoto. Tudi v težkih časih po razpadu skupne države je uspel, da so se na festivalu v Subotici srečevali umetniki iz vseh področij in primerjali svoje dosežke z najbolj zanimivimi predstavami iz vsega sveta. Posebnost festivala so predstave držav iz daljnih kultur bivše Sovjetske zveze, ki jih je Slobodan predstavil Evropi. Nikoli ne pozabi izbrati v selekcijo tudi kvalitetnih predstav slovenskih gledališč. Prav na zadnjem, 19. festivalu maja 2012 je Veliko nagrado prejel Mini teater iz Ljubljane za predstavo Sneguljčica, igralsko nagrado pa protagonista predstave.

Festival podeljuje vsako leto tudi prestižno mednarodno nagrado »Mali princ« najbolj pomembnim ustvarjalcem s področja lutkovne umetnosti, dramaturgije za mlade, gledališkega ustvarjanja za mlade generacije, med drugimi so je doslej prejeli dr. Henryk Jurkowski, Margareta Niculescu, Josef Krofta, Albrecht Roser, Luko Paljetak, Ljubivoje Ršumović, od slovenskih ustvarjalcev pa Edi Majaron.

Slobodan Marković kot vodja Svobodne univerze v Subotici in Mednarodnega festivala vrši še eno pomembno nalogo: redno izdaja strokovno literaturo najvidnejših teoretikov in praktikov s področja lutkovne umetnosti: več knjig dr. Henryka Jurkowskega, Sergeja Obrazcova in Wieslawa Hejna. Izdaje knjižnih del dopolnjujejo zborniki referatov z mednarodnega simpozija na pereče teme ustvarjanja v gledališču za mlade, ki ga v času festivala organizira  Festival, strokovno pa ga vodi dr. Henryk Jurkowski.

Slobodan Marković je tako s svojim ugledom in avtoriteto odličnega organizatorja z globokim razumevanjem za marginalizirano vejo ustvarjalnosti uspel pridobiti k sodelovanju največje avtoritete teh področij in tako skozi vsakoletni festivalski program kaže ogledalo spremembam in napredku estetike, namenjene mladim generacijam.

Vsa leta so del tega mednarodnega dogajanja tudi slovenski ustvarjalci, zato Unima Slovenija podeljuje Slobodanu Markoviču visoko priznanje Pengovovo nagrado, poimenovano po Jožetu Pengovu, umetniku, ki je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja vršil podobno povezovalno vlogo, zlasti kot član Mednarodnega izvršilnega odbora UNIMA in selektor lutkovnega progama ter organizator lutkovnih delavnic Mednarodnega festivala otroka v Šibeniku.

Pengovova nagrada, Slobodan Marković