Mini teater, 16. 1. 2014

Premiera Žabji kralj, obnovljena uspešnica Mini teatra

Velika uspešnica Mini teatra iz leta 2001 bo tokrat zaživela v obnovljeni režiji Slavča Malenova iz leta 2001 (obnova v sezoni 2013/14 Robert Waltl) in z igralcem Tadejem Piškom. Premiera za vabljene in izven bo v soboto, 18. januarja, ob 18. uri v Mini teatru na Križevniški 1.
Foto: Arhiv Mini teater
Foto: Arhiv Mini teater
Foto: Arhiv Mini teater

Zgodba o princesi, ki ji žabec vrne v kalni mlaki izgubljeno zlato žogico, v zameno pa želi princesino ljubezen, temelji na vedno aktualni temi sklepanja kompromisov. Sporočilo pravljice, namenjeno malim princeskam, kaže na možnost gledanja dogodkov z različnih zornih kotov, saj lahko včasih tudi v stvareh, ki se nam sprva zdijo grde, s potrpežljivostjo odkrijemo lepoto.

Velika uspešnica Mini teatra, ki je doživela že več kot 200 ponovitev v Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji, Italiji, Belgiji in na Madžarskem, je v sezoni 2013/14 obnovljena. Tokrat je zaživela v režiji Roberta Waltla in z igralcem Tadejem Piškom, občinstvu Mini teatra znanem že po odličnih vlogah v Sapramišmki 2 - Sapramišji sreči in Pekarni Mišmaš Svetlane Makarovič, Zvezdici Zaspanki Franeta Milčinskega - Ježka ter Tristanu in Izoldi madžarskega režiserja Zoltána Balázsa.

Lutkovno predstavo so v Mini teatru že leta 2001 pripravili skupaj s priznanimi bolgarskimi lutkovnimi umetniki: med njimi je režiser Slavčo Malenov, ki ga ljubljanska otroška publika pozna po predstavah Kalif Štrk, Lev brez repa, Majhnica in Mini cirkus. Malenov je diplomant lutkovne režije na Državni akademiji za gledališče in filmsko umetnost, kasneje pa je opravil še specializacijo na Internacionalnem lutkovnem inštitutu Charleville-Mezieres v Franciji. Sodeluje s številnimi lutkovnimi gledališči v Bolgariji in tujini, od leta 1993 pa med drugim predava na bolgarski Državni akademiji za gledališče in filmsko umetnost.

Lutke je poslikala Silva Bačvarova, diplomantka scenografije na sofijski Državni likovni akademiji. Delala je v Plovdivskem državnem lutkovnem gledališču ter kot scenografka v gledališču Atelie 313 ter poučuje na Državni akademiji za gledališče in filmsko umetnost v Sofiji. Avtor scenografije in likovne zasnove je Vasill Rokomanov, prav tako diplomant scenografije na sofijski Državni likovni akademiji. Bil je oblikovalec revije Society and Law, scenograf Alelieja 313 ter poučeval scenografijo na Državni akademiji za gledališče in filmsko umetnost v Sofiji, kot scenograf pa sodeluje s številnimi gledališči in lutkovnimi gledališči.

Povezani dogodki