STA, 26. 6. 2018

Otvoritvena predstava Ljubljana festivala Sfera Mundi poklon drznim Magellanovim pomorščakom

Na Kongresnem trgu so v polnem teku priprave na premiero predstave Sfera Mundi v izvedbi katalonske gledališke skupine La Fura dels Baus, ki bo v četrtek odprla 66. Ljubljana festival. Po besedah režiserja predstave Carlusa Padrisse z njo izrekajo priznanje drznim pomorščakom Magellanove odprave, ki je pred 500 leti obplula svet.
:
:

Carlus Padrissa / Foto: FdelsB, via Wikimedia Commons

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Padrissa, tudi eden od umetniških vodij skupine, je pred 500 leti veljalo prepričanje, da je Zemlja ravna ploskev, na zemljevidih pa so bile vrisane le tri celine. A na koncu odprave Portugalca Ferdinanda Magellana se je izkazalo, da je Zemlja okrogla, to spoznanje pa je pomenilo velik skok za človeštvo.

Opomnil je, da je šlo za zelo zahtevno avanturo, člane odprave je označil za izjemno drzne in pogumne. Na pot se jih je namreč podalo okoli 200, po treh letih pa se jih je vrnilo le 18, saj jih je veliko zbolelo in umrlo, pa tudi dezertiralo. S predstavo jim po njegovih besedah izrekajo priznanje, obenem želijo z njo opozoriti, da vsi živimo na istem planetu. "Ladja v predstavi tako uprizarja naš planet, ki pluje preko vesolja," je dodal.

Gledalci bodo zgodbo videli skozi oči Magellanovega sužnja in pozneje tolmača Enriqueja. Magellan je Enriqueja kupil na eni od odprav, ko je šel s Portugalske do Indije, in ga nato vzel na odpravo. Ko so prečkali Atlantik in našli Magellanov preliv na skrajnem jugu celinske Južne Amerike in nato zapluli v Tihi ocean ter dosegli območje današnjih Filipinov, pa je Enrique prepoznal jezik. Šlo je namreč za jezik območja, od koder je bil odpeljan v suženjstvo. In tako je bil pravzaprav Enrique tisti, ki je prvi fizično obkrožil svet, je povedal Padrissa.

Dodal je, da predstava pripoveduje tudi o tem, da je bil Magellan za Enriqueja na eni strani prekletstvo, saj ga je kupil kot sužnja, in na drugi nekaj zelo pozitivnega, saj je zaradi njega lahko izkusil svet. Magellanovo odpravo razume kot prvo veliko evropsko odpravo, saj so v njej pod vodstvom Španije oziroma Karla V. sodelovali ljudje z različnih koncev Evrope, to pa je po njegovih besedah danes, ko se trudimo, da bi obdržali združeno Evropo, še posebej pomembno.

V predstavi bodo med drugim uporabili 20 metrov dolgo barko, zgrajeno iz svetlobnih cevi, ter deset metrov visoko figuro velikana, ki predstavlja Magellana. V predelu njegovega srca bo na posebnem podestu stala hrvaška mezzosopranistka Irena Parlov, velikanu pa bo glas posodil slovenski dramski in filmski igralec Boris Ostan.

Kot je še povedal Padrissa, so v ponedeljek že namestili opremo na glavni oder, opravili casting s plesalci in preizkusili garderobo. Danes so imeli vaje z orkestrom Slovenske filharmonije, sestali pa so se tudi že z Ireno Parlov, ki v predstavi poje v vlogi Enriqueja.

Dirigent predstave je Josep Vicent, ob zračnih plesalcih sodeluje baletni ansambel SNG Ljubljana, koreograf je Gabriela Barberio.

V primeru slabega vremena bodo po besedah direktorja in umetniškega vodje Festivala Ljubljana Darka Brleka predstavo Sfera Mundi - potovanje okrog sveta, ki je koprodukcije skupine La Fura dels Baus in Festivala Ljubljana, izvedli v petek.

Brlek je napovedal še nekaj dogodkov Ljubljana festivala v prihodnjih dneh. V petek se bo tako začel Ljubljana festival na Ljubljanici, v soboto se z velikim cross-over koncertom Simfonična ekstaza 2 na Kongresnem trgu na ljubljansko prizorišče vrača slovenski skladatelj, multiinstrumentalist in dirigent Rok Golob, v nedeljo bo v Cankarjevem domu koncert orkestra Münchenske filharmonije.