CD, 12. 1. 2012

Orfej in Evridika v sodobnem svetu

Umetniško društvo M&N DC, Cankarjev dom in De Gouvernestraat Rotterdam, Michal Rynia/Nastja Bremec MIT, premiera 12. januar 2012.
:
:
foto Wiktor Bernatowictz
foto Wiktor Bernatowictz
foto Wiktor Bernatowictz

Zgodba, na podlagi katere je nastala plesna predstava MIT govori o odnosu med moškim in žensko, o čemer govorijo številni miti in legende. Pričujoča literarna podlaga je svoj navdih našla v starogrškem motivu Orfeja in Evridike, ki sta ga ustvarjalca preselila v sodobni, kaotični, urbani svet. Avtorja se na poetičen način lotevata teme o sobivanju in iskanju komunikacije, o mislih, ki jih predstavlja moški pol, in srcu, ki ga predstavlja ženski princip. Oba ljubita, se bojita, tvegata…. želita razumeti drug drugega, a ob vedenju, da živimo v odvisnosti drug od drugega, še vedno skušata vsak zase ohranjati svojo enovitost.

Zapletene variacije gibanja, ki ne dovoljujejo izgube medsebojnega stika, ustvarjajo iluzijo dveh teles, ki se premikata kot eno. Ali se res lahko gibata ne da bi izgubila stik drug z drugim? Ali nas obljuba neskončne ljubezni naredi šibke in ranljive?

MIT je abstraktna, a simbolična predstava, ki raziskuje odgovore na vprašanja o življenju, o svobodi posameznika, o njegovi vklenjenosti v lastne predstave, o odvisnosti in soodvisnosti…..
Michal Rynia in Nastja Bremec, ki od leta 2009 svoje prepoznavno plesno in koreografsko ustvarjanje združujeta kot M&N Dance Company, sta k uresničevanju zamisli za ta projekt povabila priznani duet SILENCE, ki z avtorskimi in še neobjavljenimi deli ustvarja osrednjo glasbeno nit predstave.

» Fuzija modernega plesa in hiphopa plesalca zaznamuje že nekaj let, ta pa na plesni trg tako pošiljata nov in unikaten žanr, ki že postaja njun prepoznavni plesni slog. Stoječih ovacij nista požela le na domači predpremieri, ampak že v rotterdamskem gledališču De Gouvernestraat, od koder prihajajo same pozitivne kritike in potrditve, da njuno trdo plesno in koreografsko delo žanje bogate sadove.« Ana Cukijati (Primorske novice)

Nastja in Michal ustvarjata svojstven plesni izraz, v katerem prevladuje zanimiva kombinacija moderne in sodobne plesne tehnike ter hip hopa. S fuzijo novih tendenc v plesu doživljata ples kot kompleksno umetnost, ki omogoča in odpira različne možnosti izražanja. Značilno čistost in tehnično dovršenost gibov spremlja izrazita menjava dinamike gibov, s čemer skušata ustvariti neke vrste emotivnost plesnih fraz.

Oba sta diplomanta CODARTS Rotterdam Dance Academy. Bila sta člana priznanega nizozemskega plesnega ansambla Scapino Ballet Rotterdam in delala z mnogimi svetovno priznanimi koreografi, kot so Ed Wubbe, Andre Gingras, Nacho Duato, Club Guy&Roni, Michele Pogliani …. Za oba je bila to pozitivna, prijetna in nepozabna izkušnja, a sta kasneje izbrala samostojno profesionalno plesno pot, ki jima omogoča več svobode pri lastnem plesnem ustvarjanju. Kot gostujoča plesna pedagoga in koreografa poučujeta tudi na Rotterdam Dance Academy, Amsterdam Dance Center in Hamburg Institute of Dance ter na različnih plesnih seminarjih doma in v tujini. Kot koreografa sta sodelovala tudi v znanem spektaklu nizozemske nacionalne televizijske postaje »So You Think You Can Dance«.

Že dalj časa tesno sodelujeta  z Društvom baletnih umetnikov Slovenije in nastopata na Gala večerih novih baletnih koreografij na slovensko glasbo ter drugih prireditvah v organizaciji DBUS.
Z desetminutno koreografijo »The Story We Tell«, ki sta jo oblikovala za 10. Gala večer novih baletnih koreografij na slovensko glasbo in pri tem uporabila glasbo dueta Silence, sta bila v lanskem letu na podlagi predhodne stroge selekcije med 180 dospelimi prijavami iz 45 različnih držav sveta, izbrana za nastop na enem izmed najprestižnejših evropskih koreografskih festivalov – 25. International Choreography Competition Hannover. Žirija, ki so jo sestavljala ugledna imena z opernega in baletnega področja, je njuno koreografijo uvrstila med finaliste festivala in ob tej priložnosti sta nastopila na Gala večeru v tamkajšnji Operni hiši pred tisoč gledalci.

Mit je njun drugi celovečerni plesni projekt, leta 2010 sta na Nizozemskem in v Kulturnem centru Španski borci uspešno predstavila njuno prvo celovečerno predstavo »Dust in the Wind«.
Slovensko-poljski duet že od ustanovitve leta 2009 sledi cilju razširitve in institucionalizacije profesionalnega plesnega ansambla, k čemur jih spodbujajo tudi številni profesionalni plesalci iz tujine, ki izražajo velik interes po sodelovanju v njunih plesnih projektih.

CD