PGK, 28. 10. 2014

Okrogla miza o novodobnem suženjstvu

V Prešernovem gledališču Kranj se s predstavo Hilda Marie NDiaye in v režiji Alena Jelena dotikajo problematike novodobnega neoliberalističnega izkoriščanja delavcev. O tej problematiki bodo govorili na okrogli mizi z naslovom Ime…česa je Hilda? Neoliberalni obrat in sodobno suženjstvo, ki bo v ponedeljek, 3. novembra 2014, po predstavi Hilda, v stolpu Škrlovec Kranj.

Foto: Arhiv Prešernovo gledališče Kranj

Prešernovo gledališče Kranj bo v sodelovanju z Inštitutom za delavske študije v sklopu dogodka Predstava se predstavi, ki ga pripravlja Klub PGK in na katerem bomo predstavili ustvarjalce predstave Hilda, z njimi se bo pogovarjal novinar Igor Kavčič, tokrat pripravilo tudi okroglo mizo z naslovom Ime... česa je Hilda? Neoliberalni obrat in sodobno suženjstvo. Na njej bosta sodelovala Anita Tolić, članica programskega odbora Inštituta za delavske študije ter absolventka anglistike in sociologije kulture na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, in Boštjan Remic, podiplomski študent kulturnih in religijskih študij ter član programskega odbora Inštituta za delavske študije.

Zaradi sprememb, do katerih je prišlo v zadnjih desetletjih in ki jih lahko povzamemo z besedno zvezo neoliberalni obrat, se vse bolj zdi, da se vračajo časi kapitalizma, kakršnega je s svojim peresom opisoval Charles Dickens in so ga zaznamovali šestnajsturni delavnik, otroško delo ter vse navzoči revščina in beda delavstva. Smo danes vsi postali Hilda, nevidni sužnji v kolesju kapitalizma? Procesi privatizacije, deregulacije trga delovne sile so pripeljali do porasta družbene neenakosti, ki pripadnike srednjega sloja potiska na družbeno obrobje in v pomanjkanje. Tudi v Sloveniji nam novodobno suženjstvo ni tuje: migrantski delavci so se bili zaradi krize prisiljeni vrniti domov, a še vedno se spomnimo obupanih Vegradovih in drugih izigranih delavcev. Vprašati se moramo: ime česa, ne koga, je Hilda.

Vabljeni na okroglo mizo o brezčutnosti neoliberalističnega izkoriščanja delavcev, ki smo mu vse bolj priča tudi pri nas!

Povezani dogodki