PGK, 27. 8. 2015

Mrtvec pride po ljubico na NETA festivalu v Romuniji

Prešernovo gledališče Kranj sodeluje na letošnjem mednarodnem gledališkem festivalu NETA v Bukarešti v Romuniji. V nedeljo, 30. avgusta 2015, bodo na festivalskem odru prikazali večkrat nagrajeno predstavo Mrtvec pride po ljubico Svetlane Makarovič v režiji Jerneja Lorencija, ki je nastala v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj.
:
:
Foto: Mare Mutić
Foto: Mare Mutić
Foto: Mare Mutić

Letošnji mednarodni gledališki festival  NETA poteka pod sloganom Gledališče – junak našega časa, gre za osemdnevni festival, ki bo v Bukarešti  potekal od 28. avgusta do 4. septembra, na njem pa bo mogoče videti enajst gledaliških in plesnih produkcij iz desetih NETA članic, med katerimi je tudi Prešernovo gledališče Kranj. Festival organizirajo I. L. Caragiale Narodno gledališče Bukarešta, ki je tudi njegov gostitelj, NETA mreža in UNITER.

Nova Evropska Teatrska Akcija  - NETA je kulturno združenje, ki deluje od leta 2004 in si prizadeva za širjenje gledališke oziroma uprizoritvene umetnosti, ta čas pa povezuje 68 gledališč in festivalov iz 20 evropskih držav.  Na letošnjem festivalu NETA med drugimi sodelujejo tudi gledališča iz Italije, Rusije, Romunije, Hrvaške, Črne gore, Bolgarije in Albanije. Za Prešernovo gledališče Kranj je to odlična priložnost, da svojo produkcijo in svoje poslanstvo, ki temelji na družbeni kritičnosti predstavi mednarodni javnosti. »Povabilo na festival v Bukarešti (in naslednji mesec v Solun) je še eden v nizu uspehov našega gledališča v zadnjem času in potrditev, da so naše predstave odmevne ne samo doma, ampak tudi izven slovenskih meja,« je poudarila Mirjam Drnovšček, direktorica Prešernovega gledališča Kranj. Marinka Poštrak, dramaturginja in vodja umetniškega oddelka v Prešernovem gledališču Kranj, pa je dodala:« »Mrtvec pride po ljubico je magična predstava, ki je hkrati neizmerno romantična z izklicevanjem večne ljubezni in po drugi strani tudi neusmiljeno kritična do družbe, hkrati pa raziskuje tudi meje gledališkega jezika in iluzije. Gostovanja na festivalu NETA se veselim, saj je v Romuniji gledališče na izjemno visokem nivoju in festival odmeven ter  nedvomno odskočna deska za še kakšno povabilo te predstave na kakšen prav tako odmeven festival.«

V predstavi nastopajo Ana Urbanc  k. g., Vesna Pernarčič, Miha Rodman, Aljoša Ternovšek, Darja Reichman, Borut Veselko, Vesna Jevnikar, Judita Polak k. g. in Ciril Roblek k. g., predstava Mrtvec pride po ljubico je na lanskem Borštnikovem srečanju prejela nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev v sezoni 2013/2014, igralka Ana Urbanc in skladatelj Branko Rožman pa sta prejela nagradi za mlado igralko za vlogo Prve Micike in za glasbo v omenjeni predstavi.

Po odmevnem junijskem gostovanju na mednarodnem festivalu INFANT v Novem Sadu v Srbiji in mednarodnem festivalu NETA v Bukarešti v Romuniji konec tedna, bodo v začetku oktobra predstavo Mrtvec pride po ljubico prikazali še na 50. festivalu DIMITRIA v Solunu v Grčiji.

PGK, NETA, Bukarešta, MGP, Romunija