SNG Maribor, 8. 7. 2010

Od blizu na gledališkem festivalu Zlati lev

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se bo jutri, v petek, 9. julija 2010, s predstavo Patricka Marberja Od blizu v režiji Dina Mustafića potegovala za grand prix 11. Mednarodnega festivala komornega teatra »Zlati lev«, ki letos od 2. pa vse do 11. julija poteka v hrvaškem Umagu.

foto Damjan Švarc / SNG Maribor

Marberjeva Od blizu je ena najuspešnejših sodobnih dram na temo razmerij, saj se v njej na duhovito-inteligenten način prepletajo tragikomične zgodbe štirih izjemno kompleksnih karakterjev: pisatelja Dana, fotografinje Anne, zdravnika Larryja in striptizete Alice, ki jih upodabljajo Matevž Biber, Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan in Eva Kraš. V na videz banalni zgodbi o ljubezenskih in seksualnih odnosih štirih ljudi se skriva surova analiza naše družbe, ki razkriva načine, kako izkoriščamo druge, obravnava ljubosumje in moško zaverovanost vase, laži, ki jih govorimo sebi in tistim, s katerimi smo najbolj intimni.

foto Damjan Švarc / SNG Maribor

V tekmovalnem sporedu 11. mednarodnega festivala »Zlati lev« se za grand prix poteguje deset predstav iz Hrvaške, Črne gore, Makedonije in Slovenije. Žirijo festivala sestavljajo teatrologinja Mani Gotovac, predavateljica zagrebške Akademije za dramsko umetnost dr. Sibila Petlevski in ravnatelj Kazališta Virovitica Miran Hajoš, ki bodo podelili grand prix za najboljšo predstavo in tri nagrade, za katere se enakopravno potegujejo vsi elementi predstav. Glasovanje občinstva bo nadziral hrvaški igralec Hrvoje Klobučar.SNG Maribor, Zlati lev, Umag

SNG Maribor, STA, 15. 9. 2015
Višnjev vrt v režiji Gáborja Tompe
Drama SNG Maribor in Mini teater, 12. 3. 2010
Pravljica o carju Saltanu