STA, 4. 12. 2023

Objavljen javni poziv za Cankarjevo nagrado 2024

Objavljen je javni poziv za Cankarjevo nagrado 2024 za najboljše izvirno leposlovno delo, objavljena v letu 2023. Nagrada je namenjena avtorici ali avtorju, ki ustvarja v slovenskem jeziku na kateremkoli področju Cankarjevega ustvarjanja. Razpis je odprt do 5. januarja 2024.
:
:

Foto: Pixabay

Javni poziv k oddaji predlogov kandidatk in kandidatov za Cankarjevo nagrado je objavil upravni odbor Cankarjeve nagrade, ki ga sestavljajo predstavniki soustanoviteljev Slovenskega centra Pen, Univerze v Ljubljani, Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) ter predstavnica donatorice nagrade Občine Vrhnika. Nosilec nagrade je njen pobudnik, Slovenski center Pen.

Cankarjeva nagrada kot priznanje za vrhunsko literarno umetnino je letni poklon slovenskemu pisatelju, dramatiku, pesniku in esejistu Ivanu Cankarju. Podeli se lahko avtorici ali avtorju, ki je s svojim izvirnim literarnim delom - pesniško zbirko, romanom, dramskim delom, zbirko kratkih pripovedi ali esejev - v slovenskem jeziku trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico. Pri dramskem delu, ki ni bilo knjižno objavljeno, je taki objavi enakovredna praizvedba v slovenskem jeziku, izvedena v koledarskem letu objave razpisa.

Cankarjeva nagrada se podeli posameznici oziroma posamezniku le enkrat. Kandidate za nagrado lahko predlagajo fizične in pravne osebe.

Razpisna dokumentacija s prijavnim obrazcem je objavljena na spletnih straneh Cankarjeve nagrade in soustanoviteljev.

Finalisti bodo o izboru pisno obveščeni, javnosti pa bodo predstavljeni predvidoma na začetku maja. Nagrajenka oziroma nagrajenec bo izbran med prireditvijo podelitve nagrade, ki bo predvidoma 30. maja 2024 na Vrhniki. Prejel bo denarno nagrado v višini vsaj 7000 evrov bruto, diplomo in pisno utemeljitev.

Prvo Cankarjevo nagrado je leta 2020 prejel Sebastijan Pregelj za roman V Elvisovi sobi. Cankarjevo nagrado 2023 je prejela Mojce Kumerdej za zbirko kratkih zgodb Gluha soba.