STA, 7. 9. 2022

Ob svetovnem branju ukrajinske literature v LGMB Gluha republika

Na pobudo Berlinskega mednarodnega literarnega festivala (ilb) danes poteka svetovno branje ukrajinske literature. V Lutkovnem gledališču Maribor (LGMB) se pridružujejo pobudi s predstavo Gluha republika, ki je nastala na osnovi istoimenskega pesniškega dela avtorja ukrajinskega rodu Ilje Kaminskega.
:
:
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah

Gluha republika Ilje Kaminskega je pesnitev o diktaturi, uporu in poziciji človeka v svetu, in sicer skozi zgodbo gluhega dečka, ki postane žrtev represije in simbol upora.

"Je pripoved o mestu, ki ga zasedejo tuji vojaki, meščani pa se jim uprejo z gluhostjo, ki je prispodoba za stanje v družbi, ki v napačni komunikaciji in konfliktih vendarle upa na mir ... in ne na tišino. Večplastnost zgodbe, ki se razkriva v pesnitvi, je pretresljiva ... V sebi nosi ljubezensko zgodbo, elegijo in nujno prošnjo za mir in nas sooča z grozotami našega časa in z našim kolektivnim molkom pred njimi," izpostavljajo v LGM.

Pesniško delo Gluha republika Ilje Kaminskega, ki združuje 57 samostojnih, a v pripoved povezanih pesmi, je za uprizoritev prevedel v slovenščino Zdravko Duša in nedavno je prevod izšel tudi v knjižni obliki pri založbi eBesede. Po današnji predstavi bo uradna predstavitev knjige, izkupiček od prodaje tega dne pa bo namenjen ukrajinskim beguncem.

Predstava Gluha republika je v LGM nastala v režiji Andreja Jusa, z vizualno podobo lutk, scene in kostumov Barbare Stupica. Avtorja glasbe za predstavo sta Polona Janežič in Jure Ivanušič, igrata Jure Ivanušič in Metka Jurc.

"Pesniška zbirka je zelo intimistična, rahla, hkrati pa tudi močna in trda. Želel pa sem jo narediti bolj v kabarejsko - pripovedovalski obliki," je pred premiero na začetku junija povedal režiser Jus.

Andrej Jus, Gluha republika, LGMB

Povezani dogodki