STA, 19. 10. 2020

Saša Tabaković izdal album z urbanim etno-džez pridihom

Dramski igralec in pevec Saša Tabaković je izdal album z naslovom Pesmi z drugega brega. Glasbeni projekt, posnet na zgoščenki, združuje kulturno izročilo narodov panonske nižine in se dotika pesmi Prekmurja, Medžimurja, Slavonije, južne Madžarske in srbske Vojvodine v izvirnih jezikih oziroma narečjih.
:
:

Foto: Nebojša Tejić / STA

Saša Tabaković, ki je v zadnjih letih domačemu in tujemu občinstvu približeval bošnjaško (sevdah), srbsko, romsko in judovsko (klezmer) tradicionalno glasbo, se je lani povezal s priznanimi glasbeniki Janezom Dovčem, Boštjanom Gombačem, Goranom Krmacem, Vasilijem Centrihom in Robertom Piklom ter mistično potovanje po kulturnem izročilu Panonske nižine predstavil na koncertu v sklopu Drame Akustika.

Tokrat je glasbeni projekt v spremstvu glasbenih virtuozov, s katerimi se je sprehodil skozi pesmi omenjenih pokrajin, zaživel še na albumu, ki ga je izdala založba Celinka.

Ti kulturni prostori so našemu okolju precej neznani, čeprav je Slovenija del njih. Zato jih želijo ustvarjalci z novim albumom približati širši množici, "še posebej pa tistim, ki so nostalgični ob ohranjanju glasbene dediščine na način, kot so ga poznali naši stari starši", so zapisali pri glasbeni založbi.

Saša Tabaković (1981) je član ansambla SNG Drama Ljubljana od leta 2005. Zaigral je tudi v nekaj filmih, med drugim v filmu Metoda Pevca Pod njenim oknom. Prejel je številne nagrade za igro, med drugim leta 2005 Borštnikovo nagrado za mladega igralca. Umetnik, ki se je preizkusil tudi v političnih vodah kot poslanec, se v zadnjih letih posveča tudi glasbi.

Saša Tabaković