STA, 13. 1. 2016

Ob 15-letnici Gledališča Koper drevi pogovor z gledališčniki

Ob 15-letnici delovanja Gledališča Koper, ki predstavlja najdaljše neprekinjeno obdobje delovanja poklicnega gledališča v Kopru ter na Obali, drevi pripravljajo javni pogovor o gledališču Nekoč, danes, jutri. Na njem bodo sodelovali gledališki ustvarjalci iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine in Srbije.

Foto: Arhiv Gledališče Koper

Gostje večera, ki ga koprsko gledališče pripravlja v sodelovanju s časnikom Primorske novice, bodo ob režiserju koprskega gledališča Jaki Ivancu, Iztoku Mlakarju, Marku Sosiču in Vitu Tauferju še sarajevski igralec Emir Hadžihafizbegović, beograjski režiser Kokan Mladenović ter hrvaški režiser, novinar in književnik Predrag Lucić.

Gledališče Koper vsako leto pripravi najmanj pet premiernih uprizoritev, več kot polovico predstav pa odigra na gostovanjih. V 15 letih obstoja v slovenskem kulturnem prostoru je utrdilo sloves gledališča, odprtega za različne avtorske pristope in režiserske poetike, piše na spletni strani gledališča.

Njegov repertoar sestavljajo uprizoritve sodobnih in klasičnih besedil, predvsem komedij, ki jih zaznamujejo lokalna, mediteranska in dialektalna obarvanost, pa tudi krstne uprizoritve slovenskih dramskih besedil, namenjenih najmlajšim gledalcem.

Gledališče vse od ustanovitve vodi režiserka Katja Pegan in šteje 15 zaposlenih. Do danes je gostovalo na različnih slovenskih gledaliških festivalih pa tudi v gledališčih nekdanjih jugoslovanskih republik, v Italiji in v Franciji. Za svoje produkcije je koprsko gledališče prejelo vidnejše festivalske nagrade in priznanja, med drugim tudi priznanje Mestne občine Koper za ponovno oživitev profesionalnega gledališkega dela na Obali.

Gledališče Koper