STA, 11. 11. 2021

Novomedijska umetnica Robertina Šebjanič se predstavlja v Kinu Šiška

V Centru urbane kulture (CUK) Kino Šiška bo novomedijska umetnica Robertina Šebjanič do 19. novembra predstavljala tri projekte, ki jih je razvijala tekom rezidence avdiovizualne in novomedijske umetnosti, ki so jo izpeljali v Kinu Šiška. Drevi od 19. ure dalje bo s sodelavci izvedla avdio-vizualna performansa Aquatocene in AquA(l)formings.
:
:

Foto: Pixabay

Umetniška in raziskovalna praksa Robertine Šebjanič se osredotoča na kulturne, (bio)politične in biološke stvarnosti vodnih okolij, ki so izhodišče za raziskavo filozofskih vprašanj o presečiščih umetnosti, tehnologije in znanosti. Njene ideje in koncepti, pogosto realizirani v sodelovanju z drugimi umetniki ali znanstveniki, so izvedeni s poglobljenim interdisciplinarnim in integrativnim pristopom, so sporočili iz šišenskega centra urbane kulture.

Je mednarodno priznana in nagrajena umetnica. Leta 2016 je prejela posebno omembo na Prix Ars Electronica, leta 2018 pa je bila na umetniški rezidenci Ars Electronica (Emap/Emare program). Bila je tudi ena od umetnikov platforme SHAPE, njeno delo Aurelia 1+Hz/proto viva generator (artist proof) pa je od leta 2019 del BEEP Electronic Art Collection iz španskega Reusa.

V letošnjem letu je bila Robertina Šebjanič na povabilo vodje novomedijskega programa Anje Zver rezidenčna umetnica CUK Kino Šiška. Predstavitev del z rezidence bo drevi začela z izvedbo avdio-vizualnih performansov Aquatocene/V iskanju podvodne tišine in AquA(l)formings - Podvodni preplet. Tega je umetnica ustvarila v sodelovanju s Sofio Crespo in Feileacanom McCormickom.

Aquatocene/V iskanju podvodne tišine po najavi raziskuje pojav podvodnega hrupa, ki ga človeštvo ustvarja v morjih in oceanih. Človekovo delovanje spreminja zvočno sliko voda in tudi komunikacijo njihovih prebivalcev, katerih zvok je poglavitno orodje za sporazumevanje, orientacijo in lov.

AquA(l)formings - Podvodni preplet pa s pripovedno-poetičnim razmislekom in podkrepljen s tehnologijo umetne inteligence naslavlja priložnost za empatičen medvrstni razvoj odnosov z več-kot-človeškimi bitji (t. i. more-than-human entities). Raziskuje obsežne spremembe v morskem okolju, ki jih povzroča človeška prisotnost, in si poskuša zamisliti, kako se na njegovih prebivalcih odražajo nove razmere . dvig morske gladine in temperature vode in nova kemična sestava, so povzeli v Kinu Šiška.

Umetnica bo 18. novembra predstavila še tretji projekt, imerzivno avdio-vizualno pripoved Zgodbe iz Atlantika. V tem projektu se prepletata mitologija in znanost, priča pa o kompleksnosti reševanja izzivov v dobi antropocena. Pripoved govori o globinah voda in temačni projekciji prihodnosti, če bo človeški odtis še naprej naraščal.

Prostorsko postavitev AquA(I)formings brez performansa si bo v Kinu Šiška mogoče ogledati tudi v petek med 15. in 21. uro, na podoben način in v enakem časovnem intervalu pa bo 19. novembra na ogled tudi projekt Zgodbe iz Atlantika.

Robertina Šebjanič, CUK Kino Šiška