STA, 2. 6. 2019

Novo sezono zagrebškega HNK bo odprla premiera Žižkove Antigone

Dramsko sezono 2019/2020 v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu bo odprla premiera politične drame Antigona, ki jo je na podlagi klasične grške tragedije po naročilu HNK napisal znani slovenski filozof Slavoj Žižek. Mednarodno koprodukcijo z gledališčema iz Bologne in Liega režira Angela Richter.
:
:

Slavoj Žižek / Foto: Andy Miah, via Wikimedia Commons

Žižek je v začetku maja ponovno napolnil HNK kot gost filozofskega teatra, jeseni pa bo na istem odru svetovna premiera njegove reinterpretacije drame Antigona, ki jo pripravlja nemška avtorska ekipa na čelu s hrvaško-nemško režiserko Angelo Richter. Po njenih besedah bo Žižkova drama odprla vprašanje nevarnosti globalnega terorizma. Hrvaški prevod Žižkove Antigone, ki je bila originalno napisana v angleščini, je na Hrvaškem izšel leta 2016. Žižek, ki bo tudi sam sodeloval v procesu nastajanja predstave, pa je povedal, da gre za "filozofski in politični eksperiment".

Napovedali so tudi premiero predstave po romanu Kafka na obali japonskega pisatelja Harukija Murakamija, ki jo bo režiral Ivica Buljan, ter predstave Zbogom, Berlin, za katero so angažirali režiserja Daliborja Matanića, navdih pa bo črpala tudi pri kultnih filmih Kabaret Boba Fossea in Nebo nad Berlinom Wima Wendersa.

Operno sezono bo, kot je na sredini novinarski konferenci napovedala intendantka zagrebškega HNK Dubravka Vrgoč, odprla premiera Madame Butterfly Giacoma Puccinija, ki jo pripravljajo v koprodukciji z gledališčem iz Verone. Eden največjih sodobnih italijanskih režiserjev Pier Luigi Pizzi pa bo na oder postavil opero Gaetana Donizettija Lucia di Lammermoor.

Na odru bo znova balet Hrestač Čajkovskega, koreografijo in režijo bo podpisal ruski koreograf Vladimir Malakov. Po literarni predlogi Jane Austin Prevzetnost in pristranost pa bo nastala baletna predstava, ki jo bo koreografiral in režiral Leo Mujić.

Kot so še napovedali, bodo s posebnim programom spremljali hrvaško predsedovanje Svetu EU v prvi polovici leta 2020, v njem se bo vsak mesec predstavil eden izmed znanih evropskih režiserjev. Program bo januarja 2020 odprl nemški režiser Falko Richter z mednarodnim projektom I am Europe.

Antigona, Slavoj Žižek, HNK