STA, 18. 1. 2013

Zagrebški župan zahteval odstranitev spornih gledaliških plakatov

Zagrebški župan Milan Bandić je danes potrdil, da je osebno zahteval odstranitev plakatov za predstavo Fina mrtva dekleta mestnega gledališča Gavella, saj je ocenil, da žalijo verska čustva. Direktor Gavelle Darko Stazić se je medtem opravičil vsem, ki so jih plakati za predstavo o ljubezni dveh deklet užalili.

Mestno dramsko gledališče Gavella je odstranilo plakate, ki predstavljajo dva porcelanasta kipa Device Marije, pri čemer ena čez prsi objema drugo. Sporna podoba je takoj po objavi izzvala jezne odzive Cerkve in katoliških organizacij.

V Gavelli so bili izpostavljeni hudemu pritisku javnosti. Deležni so bili tudi številnih telefonskih klicev in elektronskih sporočil vernikov, ki so nasprotovali objavi plakatov.

Odzivi hrvaških katoliških vernikov so spominjali na dogodke v Sloveniji s konca 90. let prejšnjega stoletja, ko je bila celjska glasbena skupina Strelnikoff tarča napadov zaradi ovitka zgoščenke, na katerem je bila podoba Device Marije, ki namesto Jezuščka pestuje podgano.

Zagrebški župan Bandić je danes poudaril, da bi se podobno kot v primeru plakatov Gavelle odzval, tudi če bi se pojavili plakati, ki bi žalili druge osebe ali manjšinske skupine.

V hrvaških medijih njegovo potezo ocenjujejo kot populistično - v luči prihajajočih majskih lokalnih volitev, na katerih bo Bandić poskušal dobiti peti zaporedni mandat župana hrvaške prestolnice.

Cerkev je Bandića podprla na zadnjih predsedniških volitvah, ko je v drugem krogu zmagal hrvaški predsednik Ivo Josipović.

Plakati za provokativno predstavo so se pojavili v času odprte besedne vojne med Cerkvijo in hrvaško vlado zaradi uveljavitve pouka o spolnosti v osnovnih in srednjih šolah v okviru zdravstvene vzgoje.

Sicer je predstava Fina mrtva dekleta narejena na podlagi istoimenskega celovečerca, ki je bil posnet pred desetimi leti. A ne film ne predstava o ljubezenski zgodbi dveh deklet nista bila deležna protestov, kakršne so sprožili sporni plakati.

Cerkev sicer ni zadovoljna niti z novim hrvaškim filmom Duhovnikovi otroci režiserja Vinka Brešana. Ta celovečerec ruši vse rekorde gledanosti v hrvaških kinih.

Hrvaška varuhinja pravic otrok Mila Jelavić je medtem opozorila na grobo izkoriščanje otrok za jumbo plakate mesečnika Nacija, ki nasprotuje uvajanju zdravstvene vzgoje in ministru za znanost, izobraževanja in šport Željku Jovanoviću.

Na plakatih, ki so izobešeni ob glavnih zagrebških prometnicah, je podoba jeznega dečka, ki je oblečen v rdeče-beli dres hrvaške nogometne reprezentance in besedilo: "Jovanović, v imenu Jezusa, daj mir našim otrokom!".

V preteklih tednih je bilo slišati veliko obojestranskih obtožb in žalitev med Cerkvijo in vlado. Premier Zoran Milanović je posledično ministre, še posebej Jovanovića, pozval, naj se ne odzivajo na provokacije katoliških duhovnikov.

Medtem je tednik Globus v sredo poročal, da Cerkev februarja načrtuje novo kampanjo proti vladi. Duhovniki v več kot 1600 župnijah naj bi organizirali javne tribune proti zdravstveni vzgoji in porokam istospolno usmerjenih oseb.

V Zagrebu so sicer v sredo zvečer potekali protesti za "sekularno Hrvaško". Nekaj sto protestnikov je na Cvjetnem trgu mirno nasprotovalo vmešavanju Cerkve v program javnih šol. Zaradi homofobnih napadov Cerkve na istospolno usmerjene so prejšnjo soboto pred zagrebško katedralo protestirali aktivisti LGBT.

Gavella, Zagreb