STA, 1. 3. 2010

Novo gledališče v Güterslohu za skoraj 22 milijonov evrov

V Güterslohu v nemški zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija bodo 13. marca odprli novo gledališče
:
:

V obdobju praznih blagajn, ko za preživetje trepetajo mestni odri v Wuppertalu, Hagnu, Oberhausnu in Moersu, je mesto z 96.000 prebivalci v novogradnjo vložilo skoraj 22 milijonov evrov.

Poslopje novega teatra je v purističnem slogu zasnoval hamburški arhitekt Jörg Friedrich. Odločil se je za 1000 kvadratnih metrov veliko zastekljeno južno pročelje in navzgor odprto zavito stopnišče. Gledališče stoji na zemljišču, kjer je, preden so jo zaradi dotrajanosti porušili, stala dvorana "Paul Thöne", v kateri je domovalo. Novi teater ima veliko dvorano s 530 sedeži in dvorano za vaje, ki sprejme največ 180 gledalcev.

Mestni svetnik, pristojen za kulturo Andreas Kimpel zagovarja investicijo:"Gledališka zgradba bogati regijo in ji daje novo značilno podobo. S transparentno arhitekturo tudi optično izstopa kot odprt prostor za kulturna srečevanja."

Načrti za novogradnjo datirajo v daljnje leto 1990, bolj konkretni so postali leta 2003, ko se je mesto odločilo za arhitekturni načrt Jörga Friedricha. Projekt pa ni bil uresničen zaradi protestov krajanov. Državljanska pobuda Krajani za Gütersloh je zbirala podpise proti novogradnji in uspela izvesti referendum, prvi s področja investicij v kulturo, na katerem se je večina izrekla proti teatru.

Mestni očetje so morali popustiti, projekt je šel za dve leti na čakanje. Poleti leta 2006 so sprejeli nov sklep in pot novemu teatru je bila odprta. Zgradba je sicer primerna tudi za kongrese in družabne prireditve. No, nad pridobitvijo se medtem že zbirajo temni oblaki, iz mestnega proračuna naj bi gledališče, ki razpolaga z lastnim igralskim ansamblom, do leta 2014 zaradi varčevanja prejemalo vse manj denarja.

 

Gütersloh