SMG, 22. 5. 2013

Nova sezona v SMG: V svojo smer

Včeraj so v Slovenskem mladinskem gledališču predstavili novo sezono 2013/ 2014 pod geslom »V svojo smer«, ki obsega osem premier, predstavili so tudi novo revijo Mo(nu)menti v umetnosti in prikazali odlomek iz kabareta Tri prste pod popkom.
:
:

foto: Primož Lukežič

»Naš navdih za novo sezono je življenje alpinistke Pavle Jesih, ki ni odkrivala in premagovala le novih smeri v slovenskih gorah, temveč tudi na področju kinematografije. V sezoni 2013/2014 nas bodo zanimali ljudje in dejanja, ki presegajo uveljavljene življenjske vzorce. Zanimala nas bo tista sla, nepremagljiva sila, ki posameznika žene k odkrivanju novih svetov – v športu, znanosti, umetnosti in na drugih področjih življenja. Zanimali nas bodo posamezniki, ki si drznejo premikati meje obstoječega in s svojimi pogumnimi dejanji in drznimi zamislimi ustvarjajo možnosti za nove dimenzije in novo kakovost družbe. Prepričani smo, da je ustvarjanje pravičnejše in humanejše družbe osrednje vprašanje tega trenutka. Sprašujemo pa se tudi, ali sploh živimo v okolju, ki nas spodbuja k razširjanju lastnih in skupnih obzorij.« (Uršula Cetinski, direktorica in umetniški vodja SMG)

Nova sezona v znamenju premikanja obstoječih meja

Slovensko mladinsko gledališče bo novo sezono začelo s premiero legendarnih Genetovih Služkinj v režiji Vinka Möderndorferja. V tej drami gre za tragikomično igro med gospodarico in njenima služkinjama, ves patos, vsa potlačenost hrepenenja in neznosnost bivanja pa izhajajo prav iz takšne razdelitve sveta. Naslednja premiera bo predstava Pavla nad prepadom po novi drami Andreja E. Skubica v režiji Matjaža Pograjca. »Biti vreden prednikov, ne samo s spominom nanje, še bolj s predajo dediščine naslednikom – to je bistveno izročilo in pomen Pavle Jesihove,« je zapisal Tone Škarja. Režiserja Jureta Novaka navdihujeta tako Aristofan kot Julian Assange. V predstavi Mǝgle se bo ukvarjal s političnimi prepričanji posameznika, za katera pravi, da so bodisi trdna in trmasta in zato totalitarna, bodisi mehka in prožna in zato neodločna in neučinkovita. Igralec Dario Varga bo v sodelovanju z Natalijo Manojlović ustvaril predstavo Zakulisje prvakov. V avtobiografski gledališki pripovedi nam bo odstrl doslej zastrti svet svoje ustvarjalnosti: »Očitno obstaja neka norost, ki me žene v vedno nove, izmišljene pokrajine, za katere se mi zdi, da jih še nisem odkril.« Srce na dlani bo predstava režiserja Mareta Bulca in njegove umetniške ekipe. Ukvarjal se bo s »sončnimi« platmi darovanja organov, z darovalci in prejemniki, z dejanjem, za katero pravi, da je večje od življenja samega. »Solidarnost! Upanje! Spoštovanje! Človečnost! – To je svet, ki me navdihuje!« pravi Mare Bulc. V veliko čast nam je, da bo zadnjo predstavo v sezoni v našem gledališču ustvaril Mark Tompkins, fascinantni umetnik, ki ga zaradi njegovega izvirnega premikanja meja v plesu in gledališču neizmerno občudujemo.

Intimna jesen

Za september in oktober Slovensko mladinsko gledališče napoveduje tudi premieri, s katerima bo sklenjen tematski sklop Intimnosti, ki je bil rdeča nit sezone 2012/2013. V sodelovanju s producentsko hišo ŠKUC gledališče bo nastala uprizoritev Apollinairovega dela Enajst tisoč batin v režiji Ivana Peternelja. Skupaj s sodelavci iz Belfasta in Sarajeva SMG pripravlja mednarodno gledališko koprodukcijo (podprla jo je tudi Evropska komisija) Osvajanje sreče v režiji Harisa Pašovića, ki izhaja iz filozofskega dela Bertranda Russlla The Conquest of Happiness. Uprizorjena bo v Derryju, Belfastu, Mostarju in Ljubljani in bo osrednji dogodek prireditve »Derry-Londonderry – Mesto kulture Združenega kraljestva 2013«.

Festival Prelet 2014 v znamenju svobode izražanja

Tudi v novi sezoni SMG ostaja izvršni producent Bobrov, priljubljenega ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje. Konec maja 2014 pa bo Slovensko mladinsko gledališče skupaj z Gledališčem Glej pripravilo že 8. festival Prelet, ki bo potekal v času generalne skupščine mreže ICORN (International Cities of Refuge Network – Mednarodna mreža mest zatočišč za preganjane pisatelje) in v vsebinski povezavi z njo. V ICORN so včlanjeni literati, ki jih povezuje skupna vrednota: svoboda izražanja. Generalno skupščino bo gostila Mestna občina Ljubljana kot njena članica.

Slovensko mladinsko gledališče »v vse smeri« in dva nova abonmaja

Tudi v novi sezoni se bo Slovensko mladinsko gledališče podalo v vse smeri, in sicer na številna mednarodna gostovanja, saj bodo predstave Mladinskega gostili pomembni mednarodni festivali v Evropi, ZDA in Latinski Ameriki. Nova smer pa je razširjena abonmajska ponudba. Že uveljavljenim različicam abonmajev (Svoboda, Enakost, Bratstvo, Drznost, Prihodnost itd.) se pridružuje abonma Erasmus, v okviru katerega bodo predstave opremljene z nadnapisi v tujih jezikih. Razširjamo tudi abonma Gledališče ob petih, ki ga pripravljamo skupaj z Univerzo za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani.

V novo sezono z novo revijo za umetnost: Mo(nu)menti v umetnosti

Slovensko mladinsko gledališče novo sezono predstavlja v novi reviji Slovenskega mladinskega gledališča Mo(nu)menti v umetnosti, za katero si obetajo, da bo bralke in bralce sčasoma razveseljevala večkrat letno. Naslov revije hkrati ponazarja večnost in minljivost umetnosti.

Tri prste pod popkom na otvoritvi 7. festivala Prelet

30. maja 2013 bo v Spodnji dvorani SMG otvoritev 7. festivala Prelet. Ob 21. uri bo uprizorjen kabaret Tri prste pod popkom. Po slovenski erotični in kvantaški ljudski poeziji ga pripravlja Maruša G. Oblak, ki je k sodelovanju povabila Ivana Godniča, Tino Janežič, Kajo Janjić in Matica Bobnarja. Kabaret je primeren za polnoletne gledalce.

Prelet

Povezani dogodki

Festival