STA, SLG Celje, 14. 3. 2015

Na Dnevih komedije 2015 zmaga Prevar

V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje se je danes zaključil 24. festival Dnevi komedije. Nagrajenci strokovne žirije so Ana Urbanc, Gašper Tič, Jaka Ivanc in predstava Prevare. Občinstvo je za svojo žlahtno komedijo izbralo predstavo Prevare v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega, so sporočili iz SLG Celje.
:
:
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin

Strokovna žirija Dnevov komedije 2015 v sestavi dramska igralka in svetovalka za govor doc. mag. Alida Bevk (predsednica), dramaturginja in prevajalka Alja Predan in direktor Zgodovinskega arhiva Celje dr. Borut Batagelj je soglasno sprejela odločitev.

ŽLAHTNA KOMEDIJANTKA 2015: Ana Urbanc za vlogo Lize v uprizoritvi Mame
Ana Urbanc v vlogi Lize nosi komedijsko nehvaležen kontrapunkt drugim dramskim osebam. Dovršeno preigra karakter hladne in nepristopne poslovne ženske, ki materinsko vlogo zavestno potiska v ozadje, in jo razvije v ranljivo čutečo osebo. Igralka z globokim zavedanjem svoje prezence vlogo oplemeniti in ji omogoči velik značajski razmah.

ŽLAHTNI KOMEDIJANT 2015: Gašper Tič za številne igralske premene v uprizoritvi Prevare in za vlogo Oberlajtnanta Lukaša v uprizoritvi Švejk
Gašper Tič z izjemnim komedijskim darom zlahka preigrava pahljačo povsem različnih vlog. Z lahkoto izstopa iz dramskega gradiva in neposredno nagovarja publiko s spretnimi improvizacijskimi prebliski. Čut za komičnost virtuozno izraža tudi skozi različne jezikovne zvrsti in sloge, kar njegove like v obeh uprizoritvah še dodatno oplemeniti.

ŽLAHTNI REŽISER 2015: Jaka Ivanc za uprizoritev Prevare
Jaka Ivanc vzpostavi natančen in duhovit režijski rokopis, ki ga spretno izrabi za moderno uprizarjanje replike commedie dell'arte. Njegov avtorski kod pri tem ne ostaja linearen, temveč omogoča razgibane prehode med tekstom in improvizacijo, med odrom in zaodrjem. Gledališki svet postane eden izmed glavnih elementov komičnega, v središču pa vendarle ostaja igralec kot osebnost, na katerega se nizajo številni raznovrstni in kontrastni dramski liki.

ŽLAHTNA KOMEDIJA 2015: Prevare Jere Ivanc
Prevare so celostna komična mojstrovina. Izjemno gledališko besedilo Jere Ivanc se navdihuje po antični komediji, hkrati pa ohranja živo vez z današnjim časom. Prevare odlikujejo inventivna režija, homogen in uigran igralski ansambel, razkošna in duhovita likovna zasnova ter živa glasba. Šest igralcev v hipnih transformacijah preigra štirinajst različnih zahtevnih vlog, ki v interakciji z občinstvom vzbujajo smeh in zadovoljstvo. Prevare s svojo žlahtnostjo zlahka zapeljejo in prevarajo tudi najbolj zahtevnega gledalca.

ŽLAHTNA KOMEDIJA PO IZBORU OBČINSTVA 2015: Prevare Jere Ivanc v režiji Jake Ivanca in izvedbi MGL (ocena 4,7857)

Festival, ki je potekal tri konce tednov od četrtka do sobote, je po podelitvi nagrad zaključil Jure Ivanušič z glasbeno monokomedijo Od tišine do glasbe.

V slabem mesecu dni smo na Velikem odru SLG Celje videli devet odličnih komedijskih uprizoritev – osem tekmovalnih in zaključno predstavo. Predstave so bile dobro obiskane, občinstvo pa je nastopajoče zmeraj nagradilo z bučnim aplavzom.

Dnevi komedije, MGL, Nagrade Dnevov komedije

Povezani dogodki