STA, 30. 5. 2018

Nova sezona v celjskem gledališču prinaša šest premier

V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje v sezoni 2018/19 napovedujejo šest premier. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala upravnica gledališča Tina Kosi, bo nova sezona ponudila zanimive predstave, od drame preko komedije do predstave za otroke. Sezono bo septembra uvedla prva slovenska uprizoritev drame Naše skrivnosti.

Slovensko ljudsko gledališče Celje / Foto: Lili Pušnik, STA

Drama madžarskega avtorja Bele Pinterja Naše skrivnosti, ki jo bo režiral Nikola Zavišić, govori o posamezniku v družbi, ki pod pritiskom tajnih služb izdaja svoje prijatelje, drama pa prav tako odpira tabu teme, kot je pedofilija.

Septembra bo sledila premiera tragične farse Oče francoskega romanopisca Floriana Zellerja v režiji Jerneja Kobala. Ta predstava govori o zelo aktualnemu problemu današnje družbe, to je demenci, ki je ne znamo ustaviti.

Konec novembra bodo celjski gledališčniki krstno uprizorili komedijo Borisa Kobala Profesionalci Espe v režiji Jaše Jamnika. V tej komediji gre za hudodelsko združbo kot družinsko podjetje, ki mu ne gre najboljše.

Februarja prihodnje leto bo sledila premiera Molierove komedije Ljudomrznik v režiji Nine Rajić Kranjac. Ta komedija govori o človeku, ki ne mara nikogar okrog sebe, in živi po zelo strogih moralnih pravilih. Na svojo nesrečo se zaljubi v dekle, ki uteleša vse kar on v ljudeh prezira.

Maja 2019 bo na sporedu še prva slovenska uprizoritev drame Alarmi italijanskega avtorja Emanuela Aldrovandije v režiji Nine Ramšak. To je igra o skupini teroristov, ki skuša ovreči demokracijo v Evropi, ukvarja pa se s temeljnimi vprašanji Evrope danes, kot sta terorizem in begunci.

V novi sezoni bo tudi premiera predstave za otroke Svetlane Makarovič Kosovirja na leteči žlici v režiji Matjaža Latina.

Po besedah Kosijeve marca prihodnje leto bo potekal že 28. festival Dnevi komedije, v novi sezoni pa so za najmlajše pripravili dopoldanski in popoldanski abonmajček.

Ogledali si bodo lahko pet predstav - igrano-lutkovno predstavo Trnuljčica v režiji Saše Jovanovića in izvedbi Mestnega gledališča Ptuj, predstavo Škrat Kuzma dobi nagrado v režiji Matjaža Fariča in izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča, predstavo Brundagrrrom v režiji Jake Ivanca in izvedbi Gledališča Koper, igro za otroke in živali po motivih zgodbe Frana Levstika Kdo je napravil Vidku srajčico v režiji Katje Pegan in izvedbi Prešernovega gledališča Kranj in predstavo Erazem in potepuh Astrid Lindgren v režiji Ajde Valcl in izvedbi SLG Celje.

V SLG Celje so v ponedeljek odprli razstavo Cankar na celjskem odru, na kateri so predstavljene najvidnejše in najpomembnejše Cankarjeve uprizoritve celjskega gledališča.

 

Povezava: Repertoarna knjižica SLG Celje sezona 2018/2019 (PDF)