STA, 30. 3. 2016

Soneti Williama Shakespeara bodo zaživeli kot Shakesoneti

V Štihovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo drevi premiera projekta Shakesoneti, ki je nastal po scenariju in v dramaturgiji Primoža Viteza na glasbo Mitje Vrhovnika Smrekarja. V "glasbeni inscenaciji" sonetov Williama Shakespeara, ki sodi v sklop festivala CD Shakespeare za vedno, bodo nastopili Bossa de Novo, Boris Cavazza in Urška Taufer.
:
:

Foto: Peter Uhan

Veliki angleški dramatik Shakespeare je napisal skoraj 40 gledaliških iger, za seboj pa je zapustil tudi 154 pesmi, ki govorijo o ljubezni, minevanju in lepoti življenja. "Glasbena inscenacija Shakesoneti se poigrava z avdiovizualno naravo poezije in iskanjem zvočnega smisla in duha v njej. S svojo sodobnostjo osmišlja govorno in glasbeno pesniško tradicijo," so sporočili iz CD.

Dramatikove sonete je v slovenščino prvi prevedel pesnik Janez Menart, skoraj 50 let za njim pa se je prevoda nekoliko drugače lotil Srečko Fišer. Za projekt Shakesoneti jih je 11 nato v glasbo prevedel skladatelj Vrhovnik Smrekar. Enega od njih, ki nosi številko 130, bo mogoče slišati šestkrat - v angleškem izvirniku, portugalščini, italijanščini in trikrat v slovenščini.

Vitez je prepričan, da so Shakespearovi soneti variacije na temo ljubezni: "Ljubezni vseh vrst, takšne in drugačne, kajti poroka zvestih duš, glej, ne pozna zadržkov. Ljubezen ni prevarantska. Ljubezen je zaveza, ne ozira se na čas, čeprav jo smrt iz dneva v dan dohaja - ne spreminja z dnevi se in tedni, temveč do konca traja."

Ponovitev projekta, nastalega v produkciji CD, bo 2. aprila.

V CD so se letos pridružili globalnemu obeleževanju 400-letnice Shakespearove smrti. Dramatik je s svojim razumevanjem sveta še danes navdih v različnih umetnostih. Presek Shakespeara v njih z navezanostjo na slovenski kulturni prostor od 11. januarja do 21. novembra v CD predstavlja tematski hišni festival Shakespeare za vedno.