STA, 30. 8. 2013

Nova sezona Prešernovega gledališča Kranj v znamenju družine

Prešernovo gledališče Kranj v novo sezono vstopa s predstavo Močan rod Marieluise Fleisser v režiji Ivice Buljana, ki bo premierno uprizorjena 1. septembra na festivalu Ex-Ponto. V gledališču poleg omenjene pripravljajo še tri nove produkcije, osrednja tema nove sezone pa bo družina kot celica, v kateri se rojevajo problemi, ki se širijo na družbo.
:
:

foto Tania Mendillo

Sezono 2013/2014 Prešernovega gledališča Kranj bodo po besedah vodje umetniškega oddelka gledališča in dramaturginje Marinke Poštrak zaznamovale štiri premiere, "ki so na nek način butične, ker je vsaka posebej izjemna glede teksta in tudi glede izbire režiserja in sodelavcev".

Prva bo na vrsti premiera predstave Močan rod. Kot je povedala Poštrakova, gre za prvo uprizoritev besedila Fleisserjeve, sodobnice Bertolta Brechta, v Sloveniji. "Gre za kritično ljudsko igro, v kateri avtorica s kritično osjo prikazuje situacijo tik po drugi svetovni vojni, ko naj bi slavili zmago nad fašizmom, tudi nad fašizmom v miselnosti, a se pravzaprav le ta nadaljuje v malih ljudeh. S tem se kaže, da je fašizem pravzaprav zelo težko izkoreniniti," je vsebino povzela dramaturginja in dodala, da je zelo zanimivo, kako besedilo, vezano na leto 1945, ostaja aktualno še danes.

Poleg Buljanove režije bodo v novi sezoni v kranjskem gledališču premierno uprizorjene še predstave Praznovanje po besedilu Harolda Pinterja in v režiji Matjaža Zupančiča, Mrtvec pride po ljubico Svetlane Makarovič v režiji Jerneja Lorencija ter predstava, namenjena mlademu pa tudi odraslemu občinstvu, po naročenemu besedilu in v režiji Vinka Möderndorferja z naslovom Jaz Batman.

Osnovna tema in vodilo nove sezone gledališča bo družina kot osnovna celica, ki naj bi zagotavljala varnost, a je hkrati lahko tudi bojno polje najrazličnejših interesov. Prav v družinah se namreč rojevajo problemi, ki jih je nato mogoče širiti na družbo. Predstava Močan rod tematizira, kako lahko pohlep uniči medsebojne odnose, Jaz Batman se dotika nasilja nad mladimi, besedilo Makarovičeve pa govori o tem, da svetu vladajo preračunljivost, koristoljubje, pomanjkanje sočutja in solidarnosti. Skozi vse produkcije se tako odražajo tudi geografska in mentalna provincialnost sodobnega sveta.

Poštrakova je dodala, da v gledališču tudi v novi sezoni še naprej sledijo svoji družbenokritični usmeritvi. Kljub krizi vztrajajo pri tem, da ne znižujejo umetniških standardov, temveč jih zvišujejo z vrhunskimi režiserji, ekipami in ansamblom.

V program gledališča bodo kot vsako leto vključene tudi gostujoče predstave. Letos bodo to med drugimi Fiziki Friedricha Dürrenmatta v režiji Borisa Kobala in produkciji Mestnega gledališča Ljubljanskega, Shakespearov Hamlet, ki je v ljubljanski Drami nastal v režiji Eduarda Milerja, ter Kraja Erica Chappella v režiji Jaše Jamnika (Špas teater). Poštrakova je spomnila, da v gledališču ponujajo štiri različne abonmaje, med njimi tudi abonma Špica, ki je namenjen dijakom in študentom.

Veliki projekt Prešernovega gledališča Kranj bo ponovno Teden slovenske drame. Začel se bo 27. marca, na svetovni dan gledališča, po napovedih Poštrakove po bo, glede na zanimanje iz tujine, "zelo, zelo mednarodno obarvan". Teden drame bo uvedla premiera predstave po besedilu Makarovičeve Mrtvec pride po ljubico.