SiGledal, 15. 11. 2023

Nova knjiga v zbirki Knjižnica MGL

V zbirki Knjižnica MGL je izšla nova knjiga Blaža Lukana z naslovom Tretja predstava: Eseji o drami, gledališču, plesu in drugih abstrakcijah. V torek, 21. novembra, ob 18:30 uri bodo knjigo predstavili v Mestnem gledališču ljubljanskem.
:
:

Foto: Arhiv MGL

Avtor knjige je dolgoletni kritik in pisec o različnih gledaliških zadevah, ki je v zadnjem desetletju med drugim pisal krajša besedila o gledališču, performansu in plesu, v katerih se je odzival na sprotno, zlasti mlado in najmlajšo domačo (in delno tudi tujo) gledališko produkcijo.

V teh, vedno zelo osebno intoniranih zapisih je veliko bolj kot v kritikah dovzeten za drobne sprotnosti, ki ustvarjajo gledališče, kajti v njih ga bolj kakor kritičnost zanima lastna neposredna, intuitivna odzivnost na scenske dogodke. Tretja predstava je tako tista, ki ne poteka (samo) na odru in ne (samo) v avditoriju, temveč nekje vmes, v poetičnem prostoru občutljivih asociacij na gledališke teme, v času »pred predstavo« in »po njej«, ki konkretne čutne, domala erotične senzacije prevaja v abstrakten, a pomensko nabit poetični jezik.

Knjiga v prvem delu prinaša zapise o izbranih dramah, s katerimi stopa v nepričakovan in intenziven dialog, v drugem pa o gledaliških ustvarjalkah in ustvarjalcih, kot so Katarina Stegnar, Žiga Divjak, Maruša Majer, Andreja Podrzavnik in Katja Legin, ali posameznih uprizoritvah, kakršni sta Zapiranje ljubezni ali Sedem vprašanj o sreči.

V torek 21. novemra na predstavitvi knjige bosta v prvem delu večera nastopila igralca Klara Kuk in Filip Štepec, s predstavitvijo nekaj odlomkov iz knjige. Sledil bo krajši pogovor z avtorjem knjige Blažem Lukanom in pisko spremne besede Pio Brezavšček, ki ga bo vodila urednica knjige in zbirke Petra Pogorevc.

MGL, Blaž Lukan, Knjižnica MGL

Andraž Polončič Ruparčič, SiGledal, 11. 10. 2011
Gledališče za otroke in mladino postaja čedalje bolj pomembno