STA, 29. 5. 2021

Nočni pisec v ljubljanski Drami prinaša Fabrova premišljevanja o bivanju in umetnosti

Na velikem odru SNG Drama Ljubljana bo drevi premiera monodrame Nočni pisec belgijskega multidisciplinarnega umetnika Jana Fabra. Prva slovenska uprizoritev nastaja v sodelovanju z gledališčem Troubleyn, Fabre je tudi režiser, scenograf, kostumograf in avtor videa. V predstavi igra Marko Mandić.
:
:
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Fabre v Sloveniji ni neznanka, med drugim je leta 2011 sodeloval na festivalu Exodos, v različnih vlogah se je predstavil leta 2012 v okviru Evropske prestolnice kulture v Mariboru. Ob tej priložnosti je v slovenščini izšla tudi knjiga Nočni zapisi z njegovimi dnevniki, nastalimi med letoma 1978 in 1984.

Uprizoritev Nočni pisec je monodramska pripoved avtorjevih iskrenih in strastnih premišljevanj o človeku, bivanju in umetnosti. Zajema odlomke iz njegovih dram in dnevniške – nočne – zapise, nekateri doslej še niso bili objavljeni v prvi izdaji knjige Nočni zapisi. V vseh sledimo njegovemu ustvarjalnemu procesu, odpirajo nam vrata v umetnikovo intimo, so zapisali v ljubljanski Drami.

"Tako kot Fabrove risbe tudi njegova besedila odsevajo njegova intimna doživetja, njegove nenehno ponavljajoče se želje, ideje in obsesije. Večinoma so napisana ponoči, ko je vse tiho in nastopi samota, v samo njemu lastnem, izvirnem jeziku. Odpirajo vrata v svet, ki je poln domišljije in presenetljivih uvidov," je v gledališkem listu uprizoritve zapisala dramaturginja Miet Martens.

Znano je, da Jan Fabre marsikatero gledališko besedilo napiše posebej za določenega igralca. Za svojo prvo gledališko uprizoritev v slovenskem jeziku je izbral veliki oder in prvaka igralskega ansambla ljubljanske Drame Marka Mandića.

"Mandić je igralec s tako širokim diapazonom, da lahko uprizori vsa ta mejna občutja, od norosti do humorja in strasti, že religiozne ljubezni, in to seveda prevajalcu delo olajša, ker so zapisi po eni strani izjemno poetični, po drugi strani pa so že kratki manifesti, pri katerih mora biti prevajalec zelo natančen in hoditi po tanki meji med čisto literaturo in besedilom, ki se bo uprizarjalo na odru," je na videopredstavitvi uprizoritve povedala prevajalka Mateja Seliškar Kenda.

Dnevniški odlomki so razdeljeni po temah: O lepoti in pisanju, O Emilu, O družini, O spanju in nespečnosti, O New Yorku, O igralcih in igri, O avtoportretih, samopodobi in številnih živalih, O krvi, O umetnosti in telesnih tekočinah, O vojni in sovražniku in O telesu.

V Nočnega pisca so uvrščeni odlomki iz naslednjih Fabrovih gledaliških besedil: Reinkarnacija boga, Jaz sem napaka, Vladar izgube, Telesce, telesce na steni, Kralj plagiatorstva, Jaz sem kri, Zgodovina solz in Droge so me obdržale pri življenju – slednje je nastalo v okviru festivala EPK v Mariboru in bilo tam tudi premierno uprizorjeno.

Skladatelj in izvajalec glasbe za predstavo je Stef Kamil Carlens.

Nočni pisec je po krstni uprizoritvi leta 2016 v gledališču Troubleyn v Antwerpnu doživel prvo izvedbo na tujih odrskih deskah leta 2019 ob 100-letnici sanktpeterburškega Bolšoj teatra. V Fabrovi režiji so nastale še italijanska, francoska, srbska in litvanska uprizoritev, slovenski pa bo sledila hrvaška v Dubrovniku.

Ponovitvi predstave v ljubljanski Drami bosta v 31. maja in 1. junija.

Uprizoritev Nočni pisec, ki zaokrožuje repertoar sezone 2020/21 v Mali drami, je bila sicer prvotno načrtovana v okviru Drama Festivala, vendar je ta zaradi epidemije prestavljen na naslednje leto. Vse tri ponovitve so del programa prireditev pod skupnim naslovom Drama pred vrati, s katerim bo SNG Drama Ljubljana maja in junija simbolno obeležila Drama Festival in zaokrožila pomladni del sezone 2020/21.

Nočni pisec, SNG Drama Ljubljana, Jan Fabre

Povezani dogodki

SiGledal, 26. 5. 2021
Drama Festival in Drama pred vrati
SNG Drama Ljubljana, 29. 5. 2021
Jan Fabre: Nočni pisec