STA, 27. 6. 2011

Na Muljavi premiera Jurčičevega Desetega brata

V letnem gledališču ob Jurčičevi domačiji na Muljavi je domača gledališka skupina, ki že 31 let zapored uprizarja dela Josipa Jurčiča, v petek ob 21. uri premierno uprizorila njegovega Desetega brata. Premieri bo sledilo pet ponovitev, so sporočili iz Kulturnega društva Josipa Jurčiča.


Kot so zapisali pri muljavskem kulturnem društvu, letos mineva sto let od prve uprizoritve Desetega brata na Muljavi, ko so ga leta 1911 pod Gričarjevim toplarjem odigrali pretežno dolenjski maturanti ljubljanske gimnazije. Hkrati z omenjeno okroglo obletnico pa so z novo uprizoritvijo tega Jurčičevega dela počastili 130-letnico smrti pisca prvega slovenskega romana, so dodali.

Roman je za tokratno postavitev dramatizirala Tatjana Nuša Lampret, ki je predstavo tudi režirala. Napeto dogajanje, sočna dolenjska govorica igralcev, predanih Jurčiču in ljubiteljskemu gledališču, naravno oblikovan amfiteater, dobro postavljena scena in ustrezna osvetlitev pa so zagotovila, da je predstava vredna ogleda, menijo na društvu.

Ponovitve predstave bodo ob Jurčičevi domačiji pripravili 1., 2., 8., in 9. julija, so še sporočili iz Muljave.