SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 15. 7. 2019

Nina Valič in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je igralka Nina Valič, prejemnica Severjeve nagrade za igralske stvaritve v poklicnih gledališčih za vlogi Kadilke in Protikadilke v gledališkem koncertu Prekleti kadilci (SNG Drama Ljubljana) ter za vlogo Linde v predstavi Tatovi (SNG Drama Ljubljana). Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o igralki Nini Valič.
:
:

Nina Valič / Foto: Peter Uhan

Nina Valič je gledališka, televizijska in filmska igralka. Po študiju na ljubljanski AGRFT se je leta 2002 zaposlila v SNG Drama Ljubljana. Sodelovala je tudi v produkcijah drugih gledališč: Mestno gledališče ljubljansko, SSG Trst, Prešernovo gledališče Kranj, SNG Nova Gorica, Mestno gledališče Ptuj, Gledališče Glej, Cankarjev dom, in v različnih zunajinstitucionalnih projektih.

Ena od stvari, ki sem jo v gledališču ugotovila, je, da je gledališče prostor, v katerem se naberemo ljudje, ki smo vsak na svoj način drugačni. (Nina Valič, Liza, 2018)

Na odrskih deskah je med drugim stala v vlogi Ismene (Antigona 1996, AGRFT, 1996), Sneguljčičine mačehe (Sneguljčica, PGK, 1998), Tarzanove Jane (Tarzan, SNG Drama Ljubljana, 2014), mame kralja Ubuja (Kralj Ubu, SNG Drama Ljubljana, 2016), Micke (Županova Micka, SNG Drama Ljubljana, 2017). Največ vlog je odigrala v predstavah Replike iz antike. Jesenski ciklus (6), Mala čarovnica (5) in Vojna in mir (4). Največkrat je sodelovala z režiserjema Miletom Korunom (šestkrat) in Jernejem Lorencijem (petkrat). V desetih predstavah je na odrskih deskah stala skupaj z očetom, Daretom Valičem, v štirih pa z bratom, Blažem Valičem.

Še več o Nini Valič pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.

Nina Valič

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 13. 4. 2020
Borštnikovo srečanje na portalu SiGledal: Rose Bernd
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 15. 7. 2021
"Gledališče je svet v skrajnostih"
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 13. 8. 2019
Katja Pegan in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju