STA, 3. 3. 2023

Neni Vrhovec nagrada Lydie Wisiakove za življenjsko delo v letu 2022

Prejemnica nagrade Lydie Wisiakove za življenjsko delo v letu 2022 je baletna umetnica Nena Vrhovec, nekdanja prvakinja Baleta SNG Opera in balet Ljubljana ter baletna pedagoginja. Prejemniki nagrade za posebne dosežke na področju baletne umetnosti v obdobju zadnjih treh let so baletni plesalci Filip Jurič, Antoneta Turk in Tomaž Golub.
:
:
Foto: Arhiv Opera in balet Ljubljana
Foto: Arhiv Opera in balet Ljubljana
Foto: Arhiv Opera in balet Ljubljana
Foto: Arhiv Opera in balet Ljubljana

Snežna Vrhovec, bolj znana pod imenom Nena, je prehodila dolgo, pestro in raznoliko pot umetnice, začenši od fantička s klobučkom v poročnem sprevodu v Mlakarjevem baletu Vragu na vasi, preko najrazličnejših klasičnih vlog do serije izrazitih, izjemno močnih karakternih nosilnih likov. Bila je občutljiva, zanesljiva, natančna in tehnično odlična balerina, sposobna oblikovanja vlog s paleto najrazličnejših obrazov, karakterjev in občutij, piše v utemeljitvi.

Med drugim je blestela v Romeu in Juliji (Cullberg/Prokofjev), Lepi Vidi (Pino Mlakar/Vilko Ukmar), Giselle (Lukašova/Adam), Epitafu za Srečka Kosovela (Šparemblek/Kumar), baletu Lepotica in zver (Jeras/Ravel). Leta 1967 je prejela nagrado Prešernovega sklada za izjemni kreaciji v koreografijah legendarne švedske koreografinje Birgit Cullberg - Julijo v Romeu in Juliji in Belo košuto v istoimenskem baletu.

Umetniška življenja, strokovna znanja in izkušnje, ki jih je nizala na baletnem odru ves svoj vek, so naložba, ki jo je s strastjo v preteklosti prenašala na otroke, ki so čutili potrebo spoznati baletno umetnost od blizu. Baletnim šolam v Naklem, Pirničah in še kje ni nikoli zmanjkalo mladih baletnih navdušencev, še piše v utemeljitvi.

Solist Baleta SNG Opera in Balet Ljubljana Filip Jurič nagrado prejme za vlogo Romea v kar dveh različnih izvedbah baleta Romeo in Julija, in sicer v produkciji SNG Opera in balet Ljubljana in koreografiji Renata Zanelle ter v produkciji Društva baletnih umetnikov Slovenije in koreografiji Tomaža Rodeta, za vlogo Linkedina v baletu Gusar v produkciji SNG Opera in balet Ljubljana v koreografiji Joseja Martineza ter za duet Adagietto, ki je del predstave Vsi na valček koreografa Renatta Zanelle.

Slovenska baletna plesalka, članica Narodnega baleta iz Brna, Antoneta Turk nagrado prejme za vloge Dekleta v baletu Leseni princ koreografa Lea Mujića v produkciji Madžarske baletne univerze v Budimpešti, za vlogo Julije v baletu Romeo in Julija ter za vlogo Mihaele v baletu Carmen, obe v koreografiji Tomaža Rodeta in v produkciji Društva baletnih umetnikov Slovenije.

Baletni plesalec, samozaposleni v kulturi in honorarni sodelavec Baleta SNG Maribor Tomaž Golub nagrado prejme za izjemne upodobitve vlog Don Josea v baletu Carmen, Mercutia v baletu Romeo in Julija - obe v produkciji Društva baletnih umetnikov Slovenije v koreografiji Tomaža Rodeta, ter za pas de trois iz prvega dejanja Labodjega jezera v produkciji Baleta SNG Maribor v koreografiji Valerija Kovtuna.

Strokovno komisijo za podeljevanje nagrad sestavljajo Matjaž Marin (predsednik), Valentina Turcu, Alenka Ribič, Janez Mejač, Edvard Dežman, Petar Đorčevski in Tomaž Rode.

Društvo baletnih umetnikov Slovenije bo najvišja strokovna priznanja s področja baletne umetnosti v Sloveniji v sodelovanju z SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Maribor podelilo v ponedeljek, 6. marca, ob 19.30 v ljubljanski Operi. Podelitev bo spremljal program odlomkov iz klasičnih in sodobnih baletnih stvaritev.

Društvo kot krovna organizacija s področja slovenske baletne umetnosti podeljuje nagrade Lydie Wisiakove od leta 1997, od leta 2013 pa v sodelovanju z SNG Opera in balet Ljubljana ter SNG Maribor.

Filip Jurič, Nena Vrhovec, Tomaž Golub, Antoneta Turk, DBUS, Nagrada Lydie Wisiakove